Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

MIX 004: Korak


Iako je relativno svježe ime na sceni, Koraka sve češće imamo prilike čuti u klubovima diljem Hrvatske. Iza ovog imena krije se David Vujnović, mladi Požežanin koji je svoje utočište prije nekoliko godina pronašao u Rijeci. Član je kolektiva Torque uz Bašeka i Kim Ono, a osim što je zaplivao DJ vodama, okušao se i u produkciji.

Njegova ljubav prema elektroničkoj glazbi rodila se nakon što je čuo traku ‘Head of House’ američkog producenta Glenna Undergrounda. Tada je, kaže, počeo ozbiljnije istraživati house glazbu, a na oblikovanje njegovog izričaja utjecao je i rad kolektiva RNDM te ekipe koja stoji iza programa Cutering u Rijeci.

Korak
@seastarfestival

Korak je isprva bio okorjeli househead, no njegovi interesi s vremenom su se proširivali. Usprkos tome što je sada fokusiran na nešto brži i prljaviji zvuk, rado ističe kako će uvijek voljeti proper house.

“Taj topli driving groove naveo me da zavolim elektroniku. Volim doslovno sve žanrove, ali smatram da svaki od njih ima svoje mjesto i vrijeme. Ako me uhvatiš kako vrtim na nekoj plaži, definitivno ćeš čuti malo housea i deepare. S druge strane, u nekom podrumu u pet ujutro očekuj 135+ BPM-a”, kaže.

Za DJ pult prvi je put stao 2019. godine, ali nije trebalo dugo da se za njega pročuje i izvan Rijeke. Korak je dosad svirao u brojnim hrvatskim klubovima, poput Portuna, SoundFactoryja, Surogata, Pogona Kulture i šibenskog Oksida, a ove godine pridružio se i glazbenoj postavi Sea Star Festivala.

Kako bi te pobliže upoznao sa svojim likom i djelom, Korak nam je snimio mix! U ovih 70 minuta član kolektiva Torque donosi svoje viđenje sinteze electra, breakbeata, ghettotecha i techna.

“Okorijeli househead vrti sve osim houesa… 😀 Vjerujem da se čuje nekoliko greškica u setu. Nemam setup doma, a ne volim satima tlačiti frendove da bih snimio set. Sve je snimljeno iz prvog pokušaja, bez pripreme – baš kao što bih zvučao vani”, poručuje.

Dok slušaš Korakov set, otkrij što talentirani Požežanin ima za reći o hrvatskoj sceni, kako se rješava kreativne blokade i čime se bavi kada odmara od miksanja.

Korak
@sumacrew

Je li te prije privukla produkcija ili DJ-ing? Čemu se težiš više posvetiti u budućnosti?

DJ-ing je ono što me najprije privuklo. Iskreno, nisam mislio da sam sposoban isproducirati traku od početka do kraja dok nisam vidio da to rade neki od mojih kolega pa rekoh možda bih se i ja mogao okušati u tome. Tek nakon što sam proveo nekoliko mjeseci pokušavajući producirati nešto, shvatio sam da dosta bolje razumijem i DJ-ing proučavajući produkciju. Smatram da su DJ-anje i produkcija usko povezani i da svakako pomaže ako radiš oboje paralelno. Mislim da ću se u budućnosti više posvetiti produkciji, odnosno proučavanju i kreiranju live setova.

Kako se rješavaš kreativne blokade tijekom produkcije?

Kreativne blokade se rješavam na više načina. Ako zapnem u pola trake koju radim u Abletonu, probam spojiti neki komad hardwarea pa se prebaciti na drukčiji workflow jer, naravno, svaki komad opreme ima svoj workflow. Nekad kreativna blokada nestane nakon kratke šetnje kvartom uz slušalice, a nekad se jednostavno na silu natjeram sjediti ispred kompa. Tada pokušavam različite kombinacije elemenata koje sam pripremio za tu traku dok ne dođem do nečeg što mi se sviđa.

Što smatraš receptom za kvalitetan b2b?

Mislim da nema nekog posebnog recepta za kvalitetan b2b. Oba izvođača moraju biti na istoj ‘valnoj duljini’ u tom trenu, kako međusobno, tako i s publikom. Smatram da je b2b dobar kada se DJ-i nadopunjuju s dovoljno sličnim, ali istovremeno dovoljno različitim trakama da ne budu monotoni zajedno.

Korak

Kako bi opisao riječku scenu u odnosu na, primjerice, zagrebačku i splitsku?

Riječka scena je u zadnje vrijeme jako aktivna. Neopisivo mi je drago zbog toga. Imamo pet klubova u samom centru grada koji su na par minuta šetnje jedan od drugoga, tako da definitivno ima ponešto za svakoga. Skoro svaki mjesec se da poslušati barem jedno dobro internacionalno ime. Imamo neke već dobro poznate kolektive i etikete, ali se rađaju i novi! Osobito mi je drago to da su ljudi počeli biti otvorenijega uma prema raznim žanrovima. Ne tako davno riječkim klubovima vladao je tech house i techno.

U Zagrebu je ekipa dosta ranije konzumirala ove žanrove između housea i techna. Tamo uvijek volim izaći van. Sa splitskom scenom nisam tako dobro upoznat. Nažalost, nikad nisam bio na partyju u Splitu, ali po društvenim mrežama vidim da, primjerice, kolektivi TAMAN i PULP rade ozbiljne stvari. To je za svaku pohvalu. Mislim da splitska scena živi u svakom slučaju.

Kim Ono i Korak
@_kim_ono_

Da možeš zasvirati s bilo kojim DJ-em na svijetu, koga bi odabrao?

Ovo je jako tricky pitanje jer imam masu dragih umjetnika iz raznih žanrova. Teško je odabrati jednu osobu, ali ću ovdje iskoristiti hack i napisati zajednički alias od dvoje artista koje jako cijenim – Negroni Nails (Steffi i Privacy).

Koji ti je tvoj najdraži set ikada i zašto?

Vrlo vjerojatno onaj u Soundfactoryu kad je gostovao DJ Assault. Dobio sam jako dobar feedback od publike, a to mi je najveća motivacija ikada.

Koja imena najviše slušaš ovih dana?

Privacy, Steffi, Mr.Ho, Client_03, Gosub, Morphology, Dopplerefekt, CEM3340 i mnogi drugi.

Što si slušao kao klinac?

Oduvijek sam volio hip-hop, a volim ga i dan danas! Mislim da se to čuje u mom soundu.

Korak
@do_ri_an1

Imaš li kakve hobije osim glazbe?

Vozim BMX već 12 godina (shout-out za Šuma Crew), a zimi volim boardati. Također, obožavam aute i motore, osobito starije. Volim provoditi vrijeme u garaži kad sam kod kuće u Požegi.

Kakvi su ti planovi za ovu godinu?

Prvenstveno uživati u ovome što radim, možda izbaciti neki EP i odraditi koje dobro gostovanje. Sve ćete znati na vrijeme!

Foto: privatni album, Instagram