Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Berton (Red Light Radio): “Tipičan dan na Red Lightu izgleda kao najbolji dan koji možete zamisliti”

Ljubitelji dobre glazbe barem su jednom naletjeli na glasoviti Red Light Radio – amsterdamski medij koji od 2010. godne sadržajem i djelovanjem povezuje umjetnike i publiku. Pričali smo sa Sarom Berton – jednom od rezidentica radija te voditeljicom emisije Á la carte


Red Light Radio je internetska radio stanica i međunarodna glazbena platforma sa sjedištem u amsterdamskom okrugu Red Light. Od 2010. godine, RLR svakodnevno emitira revije domaćih i međunarodnih umjetnika, organizira zabave i koncerte, surađuje s festivalima poput Dekmantela, SXSV-a i Strange Sounds From Beyonda te muzejima i drugim kulturnim partnerima diljem svijeta.

Osnovao ga je dvojac koja već dugo vodi riječ iza pulta u Amsterdamu – Hugo van Heijningen (DJ Soulseek) i Orpheu de Jong (Orpheu The Wizard).

Fotografija Red Light Radio.
Red Light Radio
Foto: Facebook

U kompletnoj postavi koja čini Red Light Radio našla se i ženska ruka – Sara Berton, rezidentica i voditeljica mjesečne emisije Á la carte. Berton se ekipi pridružila prije nešto manje od dvije godine, a njena emisija iz mjeseca u mjesec postiže sve veći uspjeh i gura granice dalje i dalje.

Zbog toga je privukla i našu pažnju pa smo popričali s njom kako biste u kratkim crtama osjetili duh cijelog radija i upoznali amsterdamsku mladu nadu elektroničke glazbene scene.

Berton @ Red Light Radio
Foto: Instagram

Predstavi nam se kao DJ-ica i kao dio tima Red Light Radija.

Svoje iskustvo na Red Light Radiju sam započela prije godinu i pol, kad sam se prijavila za stažiranje tamo. Slučajno se sve odigralo, nakon fakultetskih priprema fokusiranih na vizualnu umjetnost i kazalište, željela sam slijediti svoj izniman interes za elektroničkom glazbom koji se rodio kad sam doselila u Amsterdam prije četiri godine. Vrlo zahvalna, odlučila sam se prijaviti pa sam imala sastanak s Hugom, Orpheuom i Lienom, osnivačima i voditeljima na Red Lightu. To iskusvo mi je otvorilo vrata ka glazbenim znanjima kojima nisam nikada ranije imala prilike pristupiti. Za vrijeme staža, zadaci su mi bili otvaranje radija ujutro i dočekivnje artista dana, show za showom. Inače, vodimo i društvene mreže, izrezujemo snimke za naš MixCloud katalog i osiguravamo opremu: radimo na tome da svaki artist dobije ono što mu je potrebno da uživa u iskustvu kod nas. Sada više ne stažiram, ali sam i dalje dio ekipe sa svojim showom, a i pomažem im u pripremi događaja.

Reci nam više o svojoj emisiji À la carte.

Glavni koncept emisije je usmjeriti svaku epizodu na drugi label s underground scene. Pokušava svima omogućiti vidljivost i promovirati stvari koje, prema mom mišljenju, zaslužuju biti prepoznate. Á la carte je osobna počast svim onim etiketama koje nas tjeraju da tresemo glavom i znojimo se, ali nas ujedno i odnesu i hipnotiziraju.

Možeš li nam opisati kako izgleda jedan prosječan dan na Red Light Radiju (iz tvoje perspektive)?

Tipičan dan na Red Lightu izgleda kao najbolji dan koji možete zamisliti: potpuno ispunjen glazbenim otkrićima uz talentirane artiste iz cijelog svijeta, a sve u okolini koja se drži undergrounda, bez obzira na to koliko se širi i popularizira.

Jesi li ikada zamišljala da ćeš biti dijelom radija?

Nimalo. Prije nego sam preselila u Amsterdam, to nikada ne bih pretpostavila. Također, za vrijeme koje sam bila u Italiji, svojoj zemlji, nikada nisam naišla na tako moćno i intrigantno okruženje.

Berton
Foto: Instagram

Nastupaš li u klubovima ili samo na radiju?

Uglavnom na radiju, ali također uživam svirati na partiju, iako je to totalno drugačije iskustvo. Potrebno je puno znanja i osviještenosti na plesom podiju da prigodno preneseš energiju. Mislim da tek počinjem dobivati znanje i osjećaj što to zapravo je.

Koji artisti i labeli su ti trenutno omiljeni?

Trenutno sam ludo zaljubljena u ambient-acid pomiješan s energičnim beatovima. Jako cijenim etikete poput Brothers From Different Mothers, francuska stvarnost koja UBIJA. Nervous Horizon je isto bolestan, kao i Mirror Zone koji je imao nevjerojatno prvo izdanje. Također sam i veliki fan glatkog trancea iz Australije poput Planet Ephoriquea i Butter Sessionsa.

Baviš li se još nečim osim glazbom?

Radim u galeriji suvremene umjetnosti.

Tvoja prva ploča?

Moja prva ploča ikad je bila Portfolio od Grace Jones, kupila sam ju na buvljaku bez da sam uopće znala kako zvuči, samo me privukao upečatljiv omot. Od tada sam počela istraživati žanrove: najprije disco i funk pa sam prešla na house i techno, a sada ulazim u područje breakbeata i drum ‘n’ bassa.

Kada bi dobila zadatak stvoriti soundtrack za neki film – koji bi to film bio?

Blade Runner. Ima nevjerojatan spektar ambijentalnih zvukova i sci-fi temu u koju sam jako zaljubljena.

Bi li nam otkrila sljedećeg gosta ili temu nadolazeće epizode Á la cartea?

Jako sam uzbuđena zbog idućeg Á la cartea u kojem ću predstaviti etiketu iz Toronta, Philthtrax. Nije super poznta, ali ima mnogo toga za ponuditi: savršen materijal za emisiju. Tom prigodom, na dva sata pridružit će mi se talentirana selektorica iz Londona, K Means. Zajedno ćemo odsvirati b2b s glazbom isključivo s odabrane etikete. Kladim se da će biti jako zabavno!

Berton
Foto: Privatni album

S kim bi posebno voljela svirati b2b?

S Phillipom Jondom, Donatom Dozzyjem i Izabel – selektorima koji uvijek donesu posebnu energiju na plesni podij. Također, voljela bih se okušati i uz Shanti Celeste, jer je njena vibra na stageu zaista zarazna.

Je li teško uspjeti u gradu poput Amsterdama?

Očigledno, u takvoj okolini dobiješ mnogo prilika, ali se također moraš suočiti s mnogo ljudi koji ih pokušavaju prvi dosegnuti. Ne mislim da je nemoguće uspjeti u gradu poput Amsterdama, ali ako imaš autentičnu strast, smatram da ćeš uvijek naći svoje mjesto. Da budem iskrena, trudim se ne zamarati karijerom previše, već težim tome da sve ide spontano koliko god može. Strast za djeljenjem emocija kroz zvuk me je i dovela do tu pa ne želim da to postane samo dnevna obaveza o kojoj se moram brinuti. Želim zadržati sjaj u svemu. 🙂