Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

bRave: “Ron Morelli je jedan od izvođača koji su podjednako dobri kao selektori glazbe za vlastiti label, ali i događaj na kojem nastupaju”

Pričali smo članovima kolektiva bRAVE koji ove subote slavi osmi rođendan uz posebnog gosta – američkog glazbenika Rona Morellija


bRAVE slovi za jedan od najaktivnijih kolektiva na hrvatskoj elektroničkoj glazbenoj sceni. Maja Pa, Ikonal i Le Chocolat Noir (aka Fiume) dijele ljubav prema glazbi već osam godina, a obljetnicu će proslaviti 22. travnja u zagrebačkom klubu Željezničar.

Nakon kratkog predaha od velikih gostovanja, ovaj glazbeni trojac odlučio je ugostiti Rona Morellija – osnivača kultne etikete L.I.E.S.

Ron Morelli

Američki glazbenik s francuskom adresom odrastao je na punk i hardcore sceni, a kasnije je istraživao razne pravce elektroničke glazbe. Sve što ga je na tom putu osvojilo objedinio je u prepoznatljiv vlastiti zvuk – prljav, nesavršen i moćan.

Etablirani producent pridružuje se bRAVE-u sa svježim materijalom u obliku LP-a koji će 28. travnja ugledati svjetlo dana na njegovom labelu pod kataloškim brojem 200.

Album Heartstopper Ronova je suvremena interpretacija glazbe 80-ih u Chicagu, Detroitu i NYC-u, ali i povratak izvornom zvuku etikete L.I.E.S.

Uoči važnog partyja, članovi kolektiva otkrili su nam zašto su ga odabrali za gosta, kako su međusobno utjecali jedni na druge proteklih godina te kako vide hrvatsku elektroničku glazbenu scenu.

Obilježavate osmu obljetnicu kolektiva. Kako to da ste odlučili proslaviti rođendan uz Rona Morellija?

Ron Morelli je jedan od izvođača koji su podjednako dobri kao selektori glazbe za vlastiti label, ali i za događaj na kojem nastupaju. Također, među bitnijim je akterima na globalnoj sceni koji je kroz brojna izdanja na L.I.E.S.-u uvelike utjecao na njezin razvoj.

Le Chocolat Noir / Fiume / LCN / Honored Matres

Kako biste opisali protekle godine zajedničkog rada i što je najbolje što se tijekom njih izrodilo?

Prošla je i sedma godina zajedničkog djelovanja pa možemo reći da je uspjeh i to što smo još na okupu. Najveća vrijednost zajedničkog djelovanja je što smo afirmirali malo mračniji izričaj na domaćoj sceni i ugostili brojne važne izvođače sličnoga stila. 

Od pandemijske pauze niste dovodili veća imena, uglavnom ste nastupali kao kolektiv ili svatko za sebe. Možemo li ove godine očekivati više stranih gostovanja?

Da, iskoristili smo doba nesigurnosti i okrenuli se domaćim izvođačima. To nije samo radi očitih razloga, već i zato što smo svjesni da moramo više poticati suradnje hrvatskih izvođača kako bismo zajedno gradili kvalitetniju scenu. Planiramo još neka gostovanja tijekom ove godine te se nadamo da ćemo ispuniti očekivanja.

Maja Pa

Dosad ste ugostili brojne umjetnike iz raznih dijelova svijeta, ali i sjajnu domaću ekipu. Da možete, koje biste od svojih partyja rado reprizirali?

Svakako nam se svima urezao nastup Schwefelgelba, ali mnogi su partyji zaslužili reprizu kada bi se mogli ponoviti. Neke smo glazbenike i ugostili više puta, no toliko je izvođača koji zaslužuju pažnju da nam se ponavljanje čini kao oduzimanje prostora onima koji tek trebaju dobiti priliku.

Je li vam teško uskladiti želje kada dogovarate bookinge i po kojem kriteriju birate svakog idućeg gosta?

Imamo slične želje i dovoljno se poznajemo pa nemamo problema oko dogovaranja gostiju. Nekad nam se izvođači jave, nekad je hype oko izdanja, a nekada izvučemo ime iz dugog popisa želja. Ključno je da smo sigurni da će zabaviti publiku.

Ikonal

Prisjetimo se vaših početaka. Kako je uopće došlo do uspostavljanja kolektiva i koliko ste međusobno utjecali jedni na druge?

Okupili smo se u trenutku nastanka mnogih kolektiva i crewova jer smo uvidjeli da nedostaje platforma koja će pružiti više prilika live izvođačima. Zarkoff, Le Chocolat Noir i Ikonal već su bili dugogodišnji akteri na sceni, a Maju smo prepoznali kao ogroman potencijal među mlađom ekipom DJ-a. Prvi događaj održan je kao Sensorium Night. Nakon sjajne reakcije publike, odlučili smo oformiti kolektiv. Biti okružen kreativcima koji “grizu” izrazito je poticajno i ima snažan utjecaj na naš rad.

Kako biste opisali hrvatsku scenu iz vlastite perspektive?

Scena je glazbeno dosta raznovrsna. Pojavljuju se novi i razvijaju već postojeći projekti, producenti i performeri, no nedostaje nam infrastrukture, međusobne suradnje i sistematičnog pristupa. Smatramo kako bismo mogli imati puno više s obzirom na koncentraciju umjetnica i umjetnika svih vrsta u Zagrebu. 


bRAVE w/ Ron Morelli

Ulaznice za bRAVE-ov rođendanski party dostupne su pretprodaji po cijeni od 13 eura, a možeš ih kupiti na sljedećim lokacijama:

• Pizzeria Medika (utorak-subota / 12:00-00:00 h)
• Servis bicikala Markokolo, Heinzelova 28 (ponedjeljak-petak / 11:00-17:00 h)
KEKS Pay: (Opis plaćanja: Ron Morelli)

Osim u pretprodaji, karte će biti dostupne i na ulazu po cijeni od 16 eura.


Foto: Arlo Ilić, Facebook