Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Domaće DJ-e (uz predrasudu ili bez nje) neočekivano su osvojile ove ploče

Ljubitelji vinila barem su jednom u životu dobili ploču na poklon koja ih je uspjela oboriti s nogu ili za vrijeme prikupljanja svoje male kolekcije na blef kupili ploču koja im je na kraju postala jedna od omiljenih. Nekoliko domaćih DJ imena otkrilo nam je koji su to vinili bili u njihovom slučaju


Foxy (Blast Fest)

Ilija Rudman and Votekk – Sunset Rouge

“Dobio sam je pri kupnji mixera DJM 300 još 2005. godine. Lik mi ju je dao jer mu je bilo pomalo žao mene jer sam dolazio iz Šibenika autobusom i još ga čekao na nekoj benzinskoj postaji usred Zagreba sat vremena”, prisjetio se Foxy kako je sporna ploča završila u njegovim rukama. Iako nije ni znao da će tako biti, jedna od stavri uvukla mu se pod kožu.

https://www.youtube.com/watch?v=iXDOJS__1d4

“Stvar ‘Affair’ sam u to vrijeme zavrtio nekoliko puta na afterpartyjima i svaki put je odradila iznad svih očekivanja”, pohvalio se na kraju te poželio sve više takvih trenutaka za pamćenje: “U budućnosti se nadam sličnim pričama, jer sam nedavno popravio gramofone i sad strpljivo radim novi popis koji će mi uljepšat policu i dušu.”

Foto: privatni album

Dodo

Pete Dafeet – My Love Is Raw (Manuel Tur Remix)

Dodi je pak inat donio malo nove sreće u život, a i jednu novu ploču na policu. Riječ je o onoj Petea Dafeeta – ‘My Love Is Raw’.

“Htio sam dokazati da glup cover nosi glupu stvar i ispalo je da nije istina”, priznao je Dodo i nadodao kako nije mogao odoljeti tome da se poigra s njom: “Vjerojatno je ekipa već zna, ali meni je bila neočekivani show. Tek sam ju naručio i jedva ju čekam pustiti.”

Foto: Screenshot

Art Lentz (Oddvod, Baltazar)

Anthony Rother – Simon Says (We All Equal) / When The Sun Goes Down

Marco Bailey – Mental Switch EP

“Vraćamo se u Beč, 2005. godina. Dvije priče, dvije različite lokacije, dvije različite ploče. Možda par mjeseci razlike”, postavio je Art Lentz teren i krenuo prepričavati kako su dvije ploče našle put do njegove kolekcije, ali i srca. Najprije je to bila Anthony Rother – Simon Says (We All Equal) / When The Sun Goes Down.

“Prva priča je vezana za jednodnevno putovanje do Beča radi kupovine ploča. Unazad četiri mjeseca, ovo je bio treći put da sam išao s društvom do shopa. Nakon cijelog dana i već pri kraju sa preslušavanjem, iznad gramofona vidim oslikanu ploču u obliku zemlje. Na njoj je pisalo Simon Says. Uzimam ploču, teška je 280 grama, visoka kvaliteta. Oslikana s obje strane. Na maloj naljepnici u lijevom kutu piše izvođač, na kojoj etiketi je izdano i cijena. Anthony Rother, Datapunk, limited edition, 24.99 €. Obje stvari, When The Sun Goes Down i Simon Says su me iznenadile. Možeš zamisliti dječačku ushićenost kada nakon određenih perioda odsviranog sintizajzera čuješ upijevani vokal. Bomba”, oduševljeno je prepričao Art i ponovno nas vratio u prošlost s još jednom sličnom, ali jednako dragom pločom.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=K_mP9AEDI80

“Druga priča je vezana za odlazak u Beč, ali po pitanju rejva. Drumcode night. Frendica i ja smo došli dan ranije, otišli dan nakon. Party je bio krcat, preko 3000 ljudi. Adam Beyer, Herik B, Marco Bailey, Joell Mull i ostala ekipa. Završili smo oko 7 ujutro i uputili se u centar na služeni afterparty u Empire Club. Na flyeru je pisalo da osim Beyera i Mulla svira i Herik B. Unutra show. Krcato, vruće, glazba ubija…. stali smo iza DJ-ejeva. Kad se Bailey pojavio, nastala je gromoglasna vika… bio je DJ iznenađenja. Atmosfera je bila vruća, u klubu a stvari su se zakomplicirale kad je Bailey pustio U2 – Beautiful day. Uopće se ne sjećam kako smo ušli u razgovor s njima, ali sjećam se da je u jednom trenutku rekao da ostanemo ovdje. Frendica i ja smo se pogledali, Bailey se vraća i njoj daje tangice s natpisom svoje etikete Pornographic, a meni daje ploču – Mental Switch EP. Tek kada sam došao u Zagreb, otkrio sam da od tri stvari ima dvije koje nisu standardne za njega. Ice Breaker i From his other side. Oduševio sam se”, na kraju je istaknuo s osmijehom.


Sladoled (fonetika)

Sharif Laffrey – Key Jam (Acid)

Sladoledu je sreća doslovno pokucala na vrata. “Naručivao sam nekoliko ploča i kada je paket napokon stigao, jedna je ploča nedostajala, a druga je bila višak”, ispričao je član kolektiva fonetika početak svoje priče, kao da će uslijediti čitav niz negativnih događanja. Ipak, stvari su se posložile da bolje nisu mogle, a sve zbog ploče Sharifa Laffreyja – Key Jam.

“Preslušao sam ju, pokušavao shvatiti zašto mi je poznato i sjetio se da sam spremio snippet prije nego je izašla. Prvotnu ljutnju zbog krive ploče zamijenila je sreća što je stigla ubrzo rasprodana ploča, koja sada spada među najdraže koje imam”, zadovoljno je rekao Sladoled.