Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Jan Kinčl (CYCLE): “Od jedinstvenog artista kojeg pratimo, Kai Alcé postao je blizak prijatelj pa je ideja da ga dovedemo uvijek visjela u zraku”

Ove sezone CYCLE-ovci su odlučili predstaviti svoj intimni izbor najboljeg od današnje house i techno DJ scene, a sada je na redu legenda US house glazbeKai Alcé. Jan Kinčl ispričao nam je zašto ovaj party za njega ima posebnu vrijednost i natuknuo koga će on i Matija Duić sljedećeg ugostiti


Za ljubitelje house glazbe ovog se petka sprema prava poslastica. Dvojac koji stoji iza kolektiva CYCLEJan Kinčl i Matija Duić, 10. veljače u Petom Kupeu zasvirat će uz jednog od simbola američke house scene – Kaija Alcéa.

“Izvorna američka house i techno glazba u samoj su srži onoga što CYCLE predstavlja, a Kaijeve ploče uvijek su bile u Matijinoj ili mojoj torbi za vrijeme naših partyja”, ističe osnivač hrvatskog labela Cycle Records.

Kai Alcé

Iako je rodom Njujorčanin, Alcéov glazbeni izričaj oblikovan je u Detroitu i to na jednom od ključnih mjesta moderne glazbe – u klubu Music Institute. Ozbiljnu karijeru producenta i DJ-a počinje graditi u Atlanti početkom 2000-ih, izdanjem za etiketu Trackmode u vlasništvu Bretta Dancera. Nedugo nakon prve ploče, uslijedio je munjevit uspon na svjetskoj house sceni.

Umjetnik haićanskih korijena osnovao je etiketu NDATL još 2008. godine, a surađivao je i s istaknutim labelima kao što su Mahogani, Real Soon te FXHE. Njegovo ime postalo je sinonim za vrlo specifičan pristupu soulful plesnoj glazbi.

Osim poslovnih suradnji, Jan njeguje i blisko prijateljstvo s legendarnim glazbenikom koji često pušta njegove trake u svojim setovima.

“Kad smo Regis Kattie i ja izbacili prvi album, Kai je bio jedan od prvih DJ-a koji su nas puno puštali. Tako smo se povezali. Par godina kasnije napravio je remiks za našu stvar Just Stay koji je izašao na ploči It’s Been A While. Boravio je kod mene u Zagrebu, a ja sam s njim i njegovom obitelji proveo mjesec dana u Detroitu. Od jedinstvenog artista kojeg pratimo, Kai je postao blizak prijatelj pa je ideja da ga dovedemo uvijek visjela u zraku. Zapravo, on je trebao gostovati na našem prvom partiju u Petom Kupeu lani u listopadu, ali je došlo do konflikta s rasporedima. Tada smo uspjeli uhvatiti odličnog Parižanina Aleqsa Notala“, prisjeća se zagrebački producent.

Kai Alce i Jan Kinčl

Uz poznate domaćine i glavnog gosta, publiku će rasplesati i mladi Lovro Baletić. Riječ je o producentu i DJ-u u usponu koji odnedavno upotpunjava postavu CYCLE-a, a u rujnu je objavio i nu disco EP Circus & Strings.

“To je kolega inženjer kojeg sam upoznao na United POP akademiji. Otpočetka sam imao dobar osjećaj oko njega. Ubrzo nam je i potvrdio da se radi o marljivom tipu koji voli i razumije glazbu. Dao nam je do znanja da se želi razvijati u smjeru ozbiljnog DJ-a. Nastupio je i na prošlom CYCLE-u u Petom Kupeu gdje je odradio odličan warm-up. Karizmatičan je te unosi svježu energiju i perspektivu koja je potrebna. Zanima me što će izvesti na ovom partyju”, poručuje Jan.

S obzirom na to da su najavili niz imena u nadolazećim mjesecima, organizatori su nam otkrili nešto i idućoj gošći: “Upravo je dogovaramo. To će biti zadnji događaj prije ljeta. Dolazi nam jedna fantastična DJ-ica iz Detroita.”

Za Jana će ova godina biti sve samo ne dosadna, a isto vrijedi i za njegovog suradnika Matiju Duića koji na sceni djeluje i kao član splitskog kolektiva Adriatic Social Club.

“Kroz tjedan-dva u trgovinama bi se trebalo pojaviti i prvo izdanje labela CYCLE, moj EP imena For A Minute. Na ploči su dvije moje stvari i remiks čikaške house legende Genea Hunta. Iduća dva CYCLE izdanja su praktički završena pa bi do kraja godine sigurno trebale izaći još dvije ploče. Ova godina je krenula dosta intenzivno na svim planovima, imam osjećaj da će se tako i nastaviti”, zaključuje vlasnik Cycle Recordsa.

Matija Duić i Jan Kinčl

Foto: privatni album, Facebook, press (Marie Staggat)