Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

JEANS (Oracle Bones): “Kroz život sam slušao i puštao razne stilove glazbe, a sada se sve to smisleno stapa”

Amsterdamski festival Dekmantel Selectors u Tisno je doveo mnoge zanimljive umjetnike iz raznih dijelova Europe, a jedno od imena koje već drugu godinu zaredom zapinje za uši ljubitelja glazbe je JEANS – producent, DJ i opaki kolekcionar Nike Air Max tenisica


Gino van Dam – u glazbenim krugovima znan kao JEANS, DJ je i producent s haškom adresom koji impresionira eksperimentalnim pristupom glazbi i stvaranjem hipnotičke atmosfere na podiju.

JEANS

Proteklih godina osnivač etikete Oracle Bones zasvirao je na festivalima poput The Cravea i Awakeningsa, podijelio pult s najbližim prijateljima – Spekkijem Webbuom (Mirror Zone) i Woodyjem 92 (Omen Wapta) te u jeku pandemije izdao debitantski album ‘Talking to the Entities’.

Nakon izvrsnog nastupa na Dekmantel Selectorsu u Tisnom, gdje se vraća i 2023. godine, JEANS je odvojio malo vremena kako bi se prisjetio prvih glazbenih koraka, podijelio dojmove o Hrvatskoj i otkrio nam sve o impresivnoj kolekciji ‘gabber tenisica’.S elektroničkom glazbom si počeo eksperimentirati vrlo mlad – kako si jednom prilikom otkrio, nakon što si prvi put čuo Prodigy. Sam si naučio miksati i producirati kao tinejdžer. Koliko ti je vremena trebalo da se usavršiš?

Tako je! Imao sam osam godina kada sam prvi put čuo ‘Out Of Space’. Odmah sam znao da će taj zvuk igrati glavnu ulogu u mom životu. S 15 sam kupio prve Technicse, a pet godina kasnije instalirao preuzetu kopiju Reasona. Tada sam samostalno naučio producirati i miksati glazbu.

U to vrijeme sam imao ozbiljnih problema s koncentracijom. Mogao sam se usredotočiti na nešto samo kada bih zaronio u to dok nikoga nema u blizini da priča sa mnom ili pored mene. To je ujedno i razlog zašto volim raditi noću.

Sada, 20 godina kasnije, moj prvi full-lenght album s 22 trake je pri kraju. Kroz život sam slušao i puštao razne stilove – od gabbera preko tekna, trancea, housea, ambienta i bubblinga pa sve do hip-hopa. Čini se kao se sve to sada smisleno stapa.

JEANS

Setovi su ti uvijek slojeviti i obično puštaš 2-3 stvari istovremeno kako bi dobio jedinstven, složeniji zvuk. Kako se pripremaš za svirke i postoji li neki ritual koji se veže uz to?

Lol, iako obožavam rituale, nikada ne pripremam setove. Uz sebe uvijek imam tri kopije istog USB-a s velikim dijelom moje kolekcije. Teško mi je kategorizirati i odjeljivati stvari pa sam nazvao foldere po energiji koju trake odražavaju. Primjerice, ‘fast offbeat’, ‘slow breaks’ ili ‘techno 00’s’. Smatram da sva glazba ima i drugačiji naboj ovisno o brzini u kojoj je puštaš, tako da ponekad jedna traka završi u više foldera.

Katkad radim veliku čistku. Tada sve čega sam se zasitio ode u banku rezervi na eksternom disku. Tako održavam preglednost kolekcije. Na dan nastupa napravim jednu mapu sa stvarima u koje sam uživljen u tom razdoblju i to preferiram svirati u trenutku. Čvrsto sam uvjeren da onda glazba tako djeluje i na publiku.

Volim se prepustiti osjećaju da ekipa na flooru i ja zajedno stvaramo u trenutku. Nisam primijetio taj flow kada sam previše razmišljao o tome kako ću što puštati. Zato mi najdraže kada je pult na podiju i okružen ljudima.

JEANS

Izdvoji neke od aktualnih DJ-a i producenata koje pratiš ovih dana. Kako oni utječu na tvoje stvaralaštvo?

Nije tajna da Spekki Webbu, Woody 92 i ja utječemo jedni na druge. Svatko ponaosob ima svoj stil, a zajedno dobivamo i sveobuhvatni zvuk.
Također, često mi stiže glazba od ljudi koji se povezuju s tim specifičnim zvukom, poput Haralda Uunka, Loeka Freya & Vel. Ima mnogo drugih DJ-eva koje jako poštujem i volim slušati – Cinnaman, John Talabot, Jane Fitz, Donato Dozzy… Smatram da su oni svi vrlo ‘bolesni’ DJ-evi. Svatko me od njih hipnotizira na svoj način. Usto, James Holden i Cari Lekebusch su artisti koje sam jako volio, ali ih već dugo nisam vidio da nastupaju.

Što se tiče produkcije, inspiracija mi dolazi iz sasvim drugog kuta. Glavni razlog je taj što mrzim kopirati stvari. Doslovno mogu raditi što god želim – pa zašto bih se ograničio na određeni žanr ili zvuk?

Roy Nnawuchi (aka Dean Blunt, Babyfather, Hype Williams itd.) netko je na koga se stvarno ugledam. Po meni je taj čovjek jedan od najvećih glazbenika današnjice. Ako čekirate njegovu kompletnu diskografiju, dospjet ćete na toliko različitih mjesta. To stvarno volim. Glazba mu je tako jedinstvena. Volim producirati trake na isti način, bez ikakvih pravila!

JEANS

Kako opisuješ elektroničku glazbenu scenu u Hagu?

Iskreno – kao sirovu i nepredvidivu. To je mali grad i katkad dobiješ dojam da si već sve upio, a onda završiš na nečemu totalno drugačijem. Ovdje se puno eksperimentira, a u međuvremenu se odvija ilegalna ulična utrka između dina ili tajni party u tamnici crkve.

Lani si posjetio Tisno tijekom Dekmantel Selectorsa, gdje si pomeo floor broda s Woodyjem 92. Ovoga ljeta si nas opet obišao i nastupio u Barbarelli te na PIP x Future Intel boat partyju. Što te najviše veselilo oko ovogodišnjeg izdanja festivala i sviđa li ti se Hrvatska?

Uvijek se tome veselim! Tisno mi se uvijek doimalo kao raj na zemlji. Usto, primijetio sam da je naš zvuk gotovo suprotan onome što se u velikoj mjeri nalazi na programu Dekmantel Selectorsa. Zajedno tvorimo kontrast, a to mi se jako sviđa.

Spekki Webbu b2b Jeans @ PIP x Future Intel boat party // Dekmantel Selectors 2022
@jeans_audio

Koje je najbolje jelo koje si pojeo u Hrvatskoj?

Uh, teško je reći. Ovdje sam jeo puno i uvijek je bilo vrlo ukusno. Lani sam s prijateljima boravio na Šolti tjedan dana. Tamo smo iznajmili čamac i odvezli se do restorana u kojem su nam pripremali svježu ribu. To je bilo baš sjajno!

Jeans enjoying life on the Adriatic Coast
@jeans_audio

Vizualni identitet labela Oracle Bones odražava i tvoju spiritualnu stranu. Jesu li tvoja vjerovanja u interakciji s kreativnošću i glazbom koju stvaraš?

Duhovna sam osoba. Uvijek djelujem intuitivno i za mene to nije ništa drugo nego komunikacija između svijesti i dubljeg astrala, odnosno podsvijesti. Da bi intuicija bila budna, moraš istrenirati dio kaudatne jezgre u svom mozgu. Primjerice, piloti također treniraju ovaj dio mozga kako bi mogli djelovati brzo i intuitivno.

Teorija koja vrlo dobro opisuje teoriju kaosa je knjiga promjena poznata kao I-ching. Puno sam čitao o tome i mogao bih sada pričati satima, ali svima savjetujem da sami pročitaju knjige. Uvijek me možete pitati za savjete.


Talking to the Entities

U priči o I-chingu bio je čovjek koji je svaki dan meditirao s kornjačinim oklopom pred nosom u kojem je kuhao vodu za rižu. Često je nestajao u praznini i budio se s praznom i razbijenom ljuskom. Nakon godina meditacije otkrio je da se školjka lomi na specifične načine tijekom određenih ponavljajućih misli. Školjka je na kraju postala njegov medij za predviđanje onoga što će se dogoditi. Ove su školjke kasnije nazvane ‘Oracle Bones’.

Sva izdanja s moje etikete temelje se na heksagramu serije I-ching. Škicnite ih na Bandcampu, vidjet ćete heksagram i povezanu energiju utkane u svako izdanje.

Oracle Bones

Jedan pogled na tvoj Instagram profil odaje da si lud za Nike Air Max tenisicama. Koliko pari posjeduješ i jesu li one već postale tvoj hobi?

Lol, imam ih masu, osobito BW model (gabberice). Trenutno posjedujem oko 110 pari, ali sada sam malo usporio s njima jer nemam više mjesta u kući. Jedna prostorija je u potpunosti ispunjena tenisicama i odjećom moje cure.

Osim obuće, imam i puno drugih hobija! Bicikliranje kroz prirodu, kupanje u moru, sport, igre, rad u studiju, gledanje filmova, čitanje knjiga, uzgoj marihuane i gljiva, druženje s prijateljima, kuhanje… Uglavnom, cijeli život doživljavam kao hobi.

@jeans_audio

Koja je zadnja stvar koja ti je zapela u glavi cijeli dan? 

Hahaha, ‘Laat de zon in je hart’. To je nizozemska pjesma, a ime u prijevodu znači ‘Let the sun into your heart’. Moj kolega, booker Josey Falhaber, pjeva je cijelo vrijeme.

Rene Schuurmans – Laat De Zon In Je Hart

Foto: Instagram, press