Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

K-Effect: “Ne slušam glazbu izvan studija”

Povodom svog posljednjeg održavanja ovog ljeta, River Festival u suradnji s Mrtvom Egzotikom u subotu će ugostiti španjolca K-Effecta. Tim povodom, producent i DJ otkrio nam je više o sebi, španjolskoj sceni, onome što priprema za subotu te s kakvim očekivanjima stiže u Zagreb


Riverovci su udružili snage s Mrtvom Egzotikom kako bi domaćoj publici predstavili K-Effecta, španjolskog producenta i DJ-a čiji glazbeni komadi sve češće privlače ljubitelje dobre glazbe u prve redove na plesnom podiju.

David Martín, koji se krije iza ovog zvučnog aliasa, čini postavu artista Roam Recordingsa. Kroz protekla tri desetljeća, koliko radi s glazbom, imao prilike izdati albume, singlove i remikseve na popularnim etiketama Nein Recordings, Logical Records, Tici Taci, Emerald & Doreen, Regith Rec, Beat is Murder i ESTHETIQUE na kojem je izdao i zadnji album “9”.

https://www.youtube.com/watch?v=Une2-LopdYQ&list=RDUne2-LopdYQ&start_radio=1&t=0

Također, dosad je surađivao s imenima poput Pardon Moi, Long Champsa, Javiera Busta, Volta Cabom i mnogim drugima.

Njegova selekcija, kao i autorska djela, obojeni su mračnim, kiselim i uvrnutim zvukovima, a žanrovski se provlači između new wavea, sporog i zavodljivog techna te dark i space disca.

Uoči svog dolaska u Zagreb, David nam je ispričao zanimljivosti o sebi i svojoj glazbenoj karijeri te otkrio s kakvim očekivanjima stiže u našu metropolu.


U glazbenoj industriji aktivni ste već tri desetljeća. Što te je najviše privuklo i zadržalo u tim vodama? Radiš li još nešto uz glazbu?

Pravi sam sretnik što mogu raditi ono što volim i da od toga mogu živjeti. Borio sam se s raznim stvarima i prolazio i najgore i najbolje dijelove kroz tih 30 godina kako bih došao do ovoga što imam danas. To me zapravo i gura naprijed svakim danom, ali i drži ustrajnim u toj industriji. Kada radite produkciju, remiksiranje i mastering, dani znaju biti prekratki pa nemam vremena, ali ni želju, raditi neki drugi posao uz to.

Koja su imena imala najveći utjecaj na razvoj tvog glazbenog izričaja? Koji stil glazbe te najviše privlačio kroz život?

Rekao bih da je Jean Michele Jarre bio ime koje je u “moje vrijeme” bio nešto sasvim izvanzemaljski. Svirao sam njegove stvari, a prijatelj koji je svirao u bendovima i na sintisajzerima me naučio mnogo. U 80-ima sam počeo s vrtiti disco glazbu, posebno mi se svidio italo, a potom kroz 2-3 godine raspon onog što mi se sviđa počeo je uključivati i EBM glazbu te bendove poput Front 242, Westbam, Time Modern, Ravebusters i razne druge stvari koje su izlazile na Gemma etiketi. Malo po malo, miješali su se i stvarali novi stilovi i podžanrovi elektroničke glazbe. U posljednje tri godine usmjerio sam se na dark, slow i synth wave, u tome sam se najviše pronašao. Mislim da ću još dugo biti u tim vodama.

Daj nam kratki uvid u španjolsku scenu.

Elektronička glazbena scena u Španjolskoj je uglavnom bazirana na technu. Ostatak više odlazi u trap i reggaeton smjeru, ali to mi nije baš zanimljivo niti me privlači taj đir. Godišnje odradim četiri do pet gaža u Španjolskoj, uglavnom na istim mjestima i imam publiku koja prati moj rad. Ipak, moram reći da sve što ne prelazi 125 BPM-a kod nas baš nije zanimljivo publici i nije toliko razvikano na našoj sceni.

Što slušaš kada ne radiš na novim stvarima/ne nastupaš?

Ne slušam glazbu izvan studija… zato uglavnom i jesam u njemu. 😀

Imaš li još neki hobi ili interese koji se ne tiču glazbe?

U studiju provedem u prosjeku devet do deset sati dnevno, a nakon toga volim čitati ili igrati šah s prijateljima, razgovarati i raspravljati o politici i drugim temama. Također, radim na svojoj drugoj knjizi pa u to dosta ulažem slobodno vrijeme.

Da nisi glazbenik, što bi drugo radio?

Kada mi je bilo osam godina, uvjerio sam roditelje da me upišu u glazbenu školu jer nikada nisam mogao zamisliti da radim nešto drugo. Pravi sam sretnik što sam se odmah predao tom putu u životu i svakodnevno se borim da tako i ostane.

Jesi li prije ikada bio u Hrvatskoj? Što ti prvo pada na pamet kada netko spomene našu zemlju?

Nikada nisam bio kod vas, ali putovao sam po Europi pa imam okvirno neku predodžbu što bi me moglo dočekati. Mediteranske zemlje su strastvene i emocije su vidljive na površini pa mislim da će mi se svidjeti kod vas. Prijatelji koji su posjetili Hrvatsku su mi pričali da imate prekrasnu dalmatinsku obalu i da Dubrovnik oduzima dah!

Što pripremaš za subotu? otkrij nam djelić onog s čime stižeš.

Većinom na gažama puštam svoju produkciju i nastojim pripremiti nove i ekskluzivne stvari koje ne možete čuti u drugim klubovima ili od drugih DJ-a, to me posebno zabavlja i gura naprijed. Želim pokazati sve što mogu i znam gdje god to mogu, osobito izvan Španjolske kako bih dao najbolje od sebe na mjestima na kojima nemam uvijek priliku nastupati pa će tako biti i u subotu. Veselim se dolasku i upoznavanju novih ljudi i interesa!

Što je sljedeće na tvom rasporedu nakon Zagreba?

Nakon ovoga idem u London, a ljeto ću provesti putujući u Italiju, Norvešku, Belgiju, Litvu i možda u Meksiko – to još nije potvrđeno. U svakom slučaju, uživat ću i raditi ono što volim te to dijeliti s onima koji preferiraju i traže isto.