Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Krešo Leboš o novom SoundFactoryju: “Cilj je targetirati zatvoreniju publiku koja je tu samo zbog glazbe i plesa”

Zagrebački klub SoundFactory preselio je u novi prostor, a vlasnik Krešo Leboš otkrio nam je detalje


Prije nešto više od dva tjedna, zagrebački noćni klub SoundFactory preselio je na novu adresu. Tako posjetitelji više neće plesati u prostoru Paromlina, već jednom potpuno novom, dosad neiskorištenom u te svrhe.

Riječ je o bivšem industrijskom skladištu smještenom u Ksaveru, koji je u formi kluba oživljen 13. rujna. Tim povodom, popričali smo s Krešom Lebošem, vlasnikom kluba i DJ-em koji nam je otkrio više o cijelom prostoru, novostima koje očekuju partijanere te izazovima koje selidba na novu lokaciju nosi.


Koliko se (i što ponajviše) razlikuje od prostora u Paromlinu?

Kao najveća razlika se nameće arhitektura eksterijera i interijera kluba te prilaz. Paromlin je zasigurno jedno od arhitektonskih klupskih čuda i Zagrepčani mogu biti zahvalni ekipi iz Sirupa što su pronašli takav spejs, praktički nezamjenjiv! Druga razlika koja koja ocrtava prednost Paromlina je 400 metara manja udaljenost od glavnog gradskog trga.

Ipak, novi prostor – osim što je legalan, nudi mnoge prednosti zbog novije infrastrukture, a svojom pozicijom u objektu daje veće mogućnosti manipuliranja jačine i kvalitete zvuka. Premda do izvrsnog nivoa ima još puno posla, tek smo počeli, zar ne?

WC-i, higijena i čistoća sigurno idu gore, ali kako se radi o industrijskom skladištu u napuštenom poslovnom kompleksu iz 80-ih, cilj je zadržati “podzemni štih” pa nas tu čeka puno posla. Glavno je da već možemo plesati i usput u hodu raditi preinake te uređivati prostor prema potrebama publike i nas.

Mali floor novog SoundFactoryja
Foto: Privatni album

Vrata novog SF-a otvorili ste partyjem na kojem si svirao u kombinaciji s Dujom i Jogurtom, dok je subota pripala curama i DJ Maryju. Jesi li zadovoljan prvim vikendom? Je li ispunio očekivanja?

1st dance on Friday the 13th je bio torpedo! Osim što nam je datum išao na ruku, Jogurt je bio super, točno onakav kakvim sam ga zamišljao – kombinirao je brejk, techno i kiseli elektro s masnim basom. Dujo stalno ide naprijed, mijenja stilove i izričaj pa ga zato izrazito cijenim kao artista. Imao sam sreću da se on zabavio i napuštao, baš kao što se i publika isplesala. Naravno, meni je bilo mrak prisustvovati i još k tome i svirati. Kako se, na moju najveću sreću, ukazalo dvostruko više ljudi nego sam predvidio, i mene je ponijelo pa je torpedo radio štetu do podneva (kako to i priliči otvaranju novog doma SF-a).

Drugu noć namijenili smo starom gradskom liscu DJ Maryju koji je bio u pratnji mlade Petre i Kali – ujedno osovine SF-a, pa je bilo prirodno da ona bude kolovođa drugog plesa. Sve u svemu, prezadovoljan sam prvim vikendom, a moja očekivanja su daleko nadmašena. Taj višak pretvaram u energiju koja me gura naprijed.

Fotografija StoryTellers.
Krešo Leboš & Kali (StoryTellers)
Foto: Facebook

Koji je, po tebi, najveći izazov kada je riječ o selidbi u drugi prostor? Što je bilo najteže u cijelom procesu?

Najveći izazov je ponovno napuniti novi prostor ljudima. Kako mi je ovo sedma lokacija u šest godina, straha i nervoze više nema. Postoji samo adrenalinska doza neizvjesnosti, ta znatiželja koja me zarobila centrifugalno. Mislim da sam u preko 700 odrađenih događaja skupio znanje, a vizije su mi poprilično kristalne.

Realno, najteže je bilo naći adekvatan prostor koji zadovoljava potrebe SoundFactoryja. Uz to, želio sam pronaći novi prostor koji još nije bio klub ili nešto slično te ga složiti po svojim zamislima.

Hoće li novi klub donijeti neke novine koje nismo imali prilike doživjeti u bivšem prostoru?

Bit će podosta toga novoga. Komociju i sigurnost bih istaknuo kao tehničke novine i dodao da će klub u budućnosti imati dva floora, od kojih je sad samo manji u pogonu jer se radi o objektu od 450 kvadrata.

Što se programskog dijela tiče, cilj je targetirati zatvoreniju publiku koja je tu samo zbog glazbe i plesa, homogena i povezana izričito kvalitetom i nekomercijalizmom. U određenom stadiju planiramo biti vrlo restriktivni pri odabiru ekipe koja će moći u klub. Primjerice, već je uvedeno pravilo da na događajima smiju biti samo stariji od 21 godine, bez obzira na spol. Nadalje, vrlo strogo držimo odvojen ženski wc, ali osim muškog imamo i unisex WC što isto nije baš česta pojava. Neke stvari ostat će iste kao, na primjer, netolerancija prema nasilju, netrpeljivosti, nepristojnom ponašanju i nepoštivanju drugih.

Fotografija SoundFactory.
Put prema SoundFactoryju
Foto: Facebook

Ustvari, radimo puno na tome da budemo što bezbrižniji i povezaniji unutar SoundFactoryja, kako bi mogli u miru plesati i družiti se uz dobar sound i vibe.


Novosti, nadolazeće događaje i sve ostale detalje vezane za novi SoundFactory pronađi na službenoj Facebook stranici kluba.