Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Novosadski umjetnik Lag uoči nastupa s Mimijem: “Uvijek se nešto tako lijepo i zanimljivo dogodi u Hrvatskoj”

Producent i DJ Lag ponovno stiže u Zagreb, a ovoga puta dijelit će pult s Mimijem u Mastersu. Ambiciozni glazbenik otkrio nam je dojmove o hrvatskoj publici, preporučio srbijanske umjetnike koje vrijedi poslušati te ispričao kako mu se 71-godišnji tata proveo na njegovom nastupu u kultnom Berghainu


U petak 10. veljače DJ Mimi ugostit će cijenjenog kolegu iz regije – srbijanskog umjetnika Laga kojem će ovo biti treći nastup u našoj metropoli u zadnjih godinu dana.

Rodom iz Novog Sada, Miloš Martinov uspješni je DJ, producent i promotor koji uživa status jednog od predstavnika novog vala regionalnih techno umjetnika. Iz njegovog zvuka lako je zaključiti da na svom glazbenom putu nije išao uobičajenom rutom.

Clubnight w/ Lag (MORD) & Mimi

Odrastao je na punku i stekao klasično glazbeno obrazovanje, a onda se odmaknuo od toga i pronašao u elektroničkoj glazbi. Njegov glazbeni izričaj odlikuju žestina, ritam i jasna vizija. Kako i sam ističe, uvijek se trudi umanjiti jaz između “dobrog” i “poznatog”.

Osim izdanja na istaknutima labelima, kao što su roterdamski MORD, londonski Singularity Recordings i THEM Recordings te talijanski KR/LF Records, Lag iza sebe ima i nastupe u klubovima diljem svijeta. Također, dosad je svirao u Bugarskoj, Vijetnamu, Berlinu, Tbilisil, Istanbulu, New Yorku i mnogim drugim gradovima izvan granica regije.

Lag

Njegov najnoviji EP Exploration Of Common Materials ugledao je svjetlo dana krajem siječnja, a ekskluzivnu premijeru imao je na popularnom promotorskom kanalu HATE.

Usprkos brojnim obavezama, simpatični Novosađanin odvojio je malo vremena za razgovor i otkrio svoje mišljenje o hrvatskoj sceni, preporučio umjetnike iz rodne zemlje koje vrijedi poslušati te ispričao kako je njegov 71-godišnji otac doživio njegov nastup u čuvenom Berghainu.


Već si odradio nekoliko nastupa u Zagrebu, poput onog na prošlogodišnjem partyju u organizaciji kolektiva TAMAN. Kako ti se sviđa hrvatska publika?

Volem, volem! TAMAN je, na primjer, poseban kolektiv u kojem svi članovi organizacije stavljaju glazbu na prvo mjesto. To je praksa koja godi mojoj duši. Naravno, to privlači i malo drugačiju publiku s kojom se vode posebni razgovori kroz selekciju glazbe. Uvijek se nešto tako lijepo i zanimljivo dogodi u Hrvatskoj.

Jesi li već imao prilike raditi s Mimijem? Što očekuješ od petka?

Radili smo na istom partyju 2008. godine, to jest na festivalu Exit. Prijatelji smo već dugo. Znamo se preko
techna i foruma gdje sam se intenzivno družio s našim zajedničkim prijateljem Lukom aka Jolkom.
Good times. Mimi je uvijek bio strašan DJ. Cijenjen – koji god smjer pušta.

Mimi

Iza tebe je i azijska turneja. Koji ti se party posebno urezao u sjećanje?

Singapur! Party se održavao na Noć vještica, a lokacija je bila Muzej pakla kineske mitologije. Trebam li još što reći?

Da o odmoru od glazbe ne razmišljaš, najbolje potvrđuju brojna nova izdanja na poznatim europskim labelima. Na koje se projekte fokusiraš ove godine?

Uh, top secret dok ne izađe. Nešto se stalno kuha i to puno toga!

Lani te je u Berghainu odlučio poslušati i tvoj tata. S kakvim se dojmovima vratio kući?

U Berghainu je uvijek sjajno, ali ovoga puta je stvarno bilo posebno iz brojnih razloga. Jedan od njih je prilika da priuštim ocu iskustvo prave histerije i ekstaze dobrog partyja. Jadan čovjek je cijeli život slušao tamo neki “bum bum” iz druge sobe, vjerojatno se krstio i nije razumio ništa o glazbi koja definitivno nije dizajnirana da se čuje kod kuće iz sinove sobe. Zato mi je jako drago da je imao priliku baš u Berghainu čuti ono što cijeli život podržava kod mene – a još mi je draže da mu se svidjelo.

Lag i tata Lag

Koje bi srbijanske DJ-e i producente u usponu preporučio našoj publici?

Kod “nas” bih izdvojio nekoliko imena: Muhi, Kluzo, Katalina, Luka Jukić. Kvaliteta i vrijedan rad – topla preporuka.

Kojom bi trakom najavio nadolazeći nastup u Mastersu?

Foto: Facebook