Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Neprekidan niz dobre glazbe uz mnoštvo noviteta: Pričali smo s organizatorima Blast Festa i složili ultimativni festivalski vodič

Martinska će bdjeti i plesati tri dana pod okriljem još jednog izdanja Blasta – festivala koji veliča najbolje od hrvatske elektroničke glazbe i stvara nova prijateljstva


Među brojnim festivalima koji se odvijaju na Jadranskoj obali, Blast Fest nesumnjivo uživa status jednog od omiljenih. Šesto izdanje intimnog glazbenog događanja, koji slavi pozitivu, bezbrižnost i kvalitetu domaćih umjetnika, održava se od 11. do 13. kolovoza na Martinskoj u Šibeniku.

Iako drži fokus na hrvatskim DJ imenima, Blast Fest iz godine u godinu uspijeva podići ljestvicu i nadmašiti svako prethodno izdanje – kako selekcijom izvođača, tako i dobro promišljenim popratnim sadržajem.

Blast Fest 2022

“Nas pet, od kojih se dijeli još minimalno pet, imamo tu neku posebnu iskru. Budućnost svakako gledamo kao dijeljenje, a ne zbrajanje. To nas je sigurno vodilo kroz ovih sedam godina. Nekad prije sedam godina odlučili smo napraviti zabavu za sve u trajanju od dva dana. Iskreno, nismo očekivali, a ni planirali ovu poziciju u kojoj smo sada. To nas na kraju i čuva te nam daje vjetar u leđa jer sve što smo napravili, napravili smo iz srca. Drago nam je da se to na neki način prepoznaje. Nitko sretniji od nas ako svi uključeni koriste platformu koja diše i stvara”, kažu organizatori.

I ovoga puta očekuje te bogat glazbeni program bez minute prekida. Allan, Bakula, Brighton, Chof, El Commando, Eloc, Examine, Foxy, Iggy Dope, Kim Ono, Kommoda, Korak, Kornet, Kuna, Labosh, Labud, LucyLyu, Mj Suddani, Mokosh, SZCH, Ščak i Tabula lica su koja će te dočekati za DJ pultom – i to na dva floora.

Timetable Blast Festa 2023

“Potaknuti promjenom koju sadrži svako tijelo u razvoju, želimo stvoriti neki novi moment koji se razlikuje od noćnog. Jako se veselimo, jer kako uopće može biti loš jedan mali floor, magičan i na novoj lokaciji unutar festivalske zone. Svoje najdraže DJ-e tako možeš promatrati iz hemoka ili plesati na podiju”, ističu Blastovci.

“Svaki lineup je složen neopterećeno i sa željom da se postigne ono nešto. Ako u to bezuvjetno vjerujemo, onda se sve ostalo posloži točno onako kako treba. Uz dva floora, terasa je u subotu rezervirana za vinyl only selekciju bezvremenske glazbe u režiji Bakule i Labosha. Taman u to vrijeme negdje na kaskadama na drugom dijelu festivalske lokacije Vanesa iz grupe Cura i Dečko drži radionicu pjevanja. Zašto ne probati?” dodaju.

Martinska Šibenik

Blastovci misle na sve pa tako i na vizualni doživljaj. ImproviZz i Rumunjac Senpai Stuff VJ-i su koji će se potruditi da nakratko zaboraviš da si u skrovitoj šumici, a u njihovoj magiji ove godine uživali su i posjetitelji čuvenog festivala O.Z.O.R.A.

“Njihovo prijateljstvo dodatno se oplodilo na Blastu u svakom aspektu tako da ove godine, s ogromnom željom za kreacijom, najavljuju kako jedva čekaju sve to prenijeti u realnost”, kažu uzbuđeni organizatori.

Blast Fest 2022

Uz besplatan kamp s tuševima i mobilnim toaletima, na sajtu je osigurana i vrhunska hrana. Uz Vrkija – majstora najsočnijih pizza, cure iz Pasarela catering & delishopa povest će te na gurmansko putovanje svijetom u mesnim i veganskim varijantama.

Na raspolaganju će biti tajlandska variva, marokanski gulaši, meksičke tortilje, američki burgeri i voćne salate, a naći će se i pokoja raw slastica. Osim pićem sa šanka, u bilo kojem trenutku možeš se osvježiti i hladnom vodom na nekom od brojnih punktova postavljenih duž čitavog sajta.

Pasarela catering & delishop / Vrkijeve pizze

“Tu je i naša art galerija u kojoj sudjeluje nekoliko likovnjaka i sanjara – Anita Franin Pećarica, Monsieur Dorian, Deriviraj, Teta Hyena te Adriana Diklić. Radovi su kod nas, vješamo ih prije samog festivala, a na vama je da ih upijete”, poručuju Blastovci.

Art galerija je samo komadić vizualne umjetnosti uz koju ćeš moći nakratko ‘odlutati’. Naime, za ovo izdanje organizatori su udružili snage s najmlađim kreativcima i oduševili unikatnim crtežima headlinera koje ćeš moći ponijeti kući u obliku razglednica.

Djelić radova iz Blastove umjetničke galerije

“U timu imamo curu koja radi kao teta u vrtiću. Djeca iz njezine skupine već znaju da ona radi na nekom festivalu gdje stalno svira glazba i sve je šareno. Rado su prihvatili ideju da doprinesu realizaciji cijele priče.
Mališani su crtali portrete na temelju fotografije koju bi pronašli na društvenim mrežama ili dobili od samog DJ-a. Najbolje od svega je to što djeca imaju svoju perspektivu lika i vide detalje koje mi niti ne primjećujemo. Kako smo svi u sebi vječna djeca, odlučili smo DJ-e predstaviti upravo kroz dječje oči. Sve što želimo je Petar Pan!” zaljučuju organizatori.

Blast Fest razglednice

Na ovom izdanju dočekat će te i merch po pristupačnim cijenama. Na šanku je moguće plaćati i karticom, stoga ne moraš brinuti imaš li dovoljno casha kod sebe. Kako bi se smanjila količina plastike i otpada, čaše na šanku naplaćivat će se jedan euro. Novac ćeš dobiti natrag uz priloženu čašu i račun.

Ulaznice su još dostupne u pretprodaji putem sustava Entrio, a cijene se kreću od 20 do 40 eura.

Za kraj, ekipa iz organizacije poručuje što se svaki posjetitelj treba zapitati: “‘Zašto ne?!’, jer odgovori koje tražimo istinski oslobađaju.”

Slatki trenuci s prošlogodišnjeg izdanja Blast Festa:

Foto: Ana Bradvica / Facebook (Lovro Vudrag) / Instagram