Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Posljednje ‘gubljenje u preporodu’: Doznajemo zašto se Lost In The Renaissance više neće održavati i što te sve čeka na zadnjem izdanju

Korčula će uskoro biti “izgubljena u preporodu” – i to po posljednji put. Uoči zadnjeg izdanja Lost In The Renaissancea, organizator Marko Skokandić otkrio nam je zašto je odlučio “ugasiti” intimni festival i što planira raditi dalje


Iako nije jedna od razvikanih party destinacija na Jadranu, Korčula ima što ponuditi i na ovom polju. Među istaknutijim projektima svakako je Lost In The Renaissance – glazbeni događaj koji će se od 11. do 14. kolovoza održati po posljednji put.

Za razliku od sličnih događanja koja se svakoga ljeta odvijaju na istoj lokaciji, ovaj mali festival iz godine u godinu selio je na nova mjesta. Oproštajno izdanje Lost In The Renaissancea rezervirano je za nedavno otvoreni VHF Bar i čuveno korčulansko Ljetno kino na kojem se raznovrsne kulturne manifestacije održavaju već više od 300 godina.

Lost In The Renaissance 2023

Finalni lineup za posljednji ples sačinjavaju zanimljiva imena za svačiji ukus, poput vodiškog kolektiva Metz Attack, vodiškog newcomera Gale, Maje Pa, Stephanie Prekali, Agregat Suna, Stankoffa, pulsko-zagrebačkog benda nemanja, beogradskog benda Auf Wiedersehen, psychedelic funk rock benda Jaune Melone te srbijanskog glazbenika Toshkea.

Dok će bendovi zasvirati pod vedrim nebom, DJ-evi će stati za pult VHF Bara u vlasništvu samog organizatora – Marka Skokandića poznatijeg kao Markaya. Bar je otvoren u suradnji s pokretačem kultnoga beogradskog kluba 20/44, Milivojem Božovićem, a već slovi za jednu od omiljenih underground oaza na otoku.

Marko Skokandić aka Markaya

Ususret posljednjem izdanju Lost In The Renaissancea, Markaya nam je otkio zašto ovoj priči dolazi kraj, planira li pokrenuti nešto slično i kako diše korčulanska elektronička glazbena scena.

Ovo je posljednje izdanje festivala. Zašto je došlo do te odluke i kakav je osjećaj prati?

Odgovor je vrlo jednostavan – sve zanimljive dostupne lokacije na otoku su već iza nas. Osobno smatram da je koncept Lost In The Renaissancea doživio svoj vrhunac. Vrijeme je za nešto novo (na čemu već radimo :D). Vjerujem da će i sama infrastruktura lokacija prigodnih za održavanje nekog festivala biti na potrebnoj razini.

S obzirom na to da Lost In The Renaissance od 2018. godine do danas nijednom nije trajao isti broj dana niti se održao na istoj lokaciji osim pozornice Ljetnog Kina u gradu, pitanje je možemo li ga uopće nazvati festivalom. Posjetiteljima zapravo ne nudimo ništa više osim pregršt dobre glazbe, što je i bila nit vodilja svih ovih godina. Ovo je otpočetka zamišljeno prvenstveno kao glazbeni događaj, a ne festival. Naravno, s godinama su se neke stvari mjenjale, ali bit je ostala ista. 

Lost In The Renaissance

Očekuje li posjetitelje nešto posebno na zadnjem izdanju?

Osim što je posljednje izdanje i što će samo po sebi biti dovoljno energično i emotivno, posjetitelje u suštini ne očekuje ništa novo. Bit će puno dobre nove glazbe, kao i uvijek do sada!

Po kojem ste principu slagali lineup za oproštaj od ove priče?

Lineup za oproštaj slagali smo iz prijateljstava i mnogih poznastava. Prvenstveno, ove godine očekujemo super ekipu, ali kao i uvijek, imamo nekolicinu izvođača koji će po prvi puta doploviti na otok. Tome se jako radujemo, tako da i za sam kraj donosimo nešto svježe.

Lost In The Renaissance

“Izgubljeni u preporodu” ime je koje ste nadjenuli festivalu na samom početku. Smatrate li da je i njegovo iskustvo ovih godina doista bilo takvo?

Osobno ne znam je li iskustvo bilo takvo. Na ovo pitanje vjerojatno prije može odgovoriti netko od naših posjetitelja. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da Korčula po glazbenim manifestacijama u posljednje vrijeme parira i puno većim gradovima od našega – bilo da je riječ o Lost In The Renaissanceu, aktivnostima udruge K.U.M., Pozor! Inkobrodu, emisiji Elektrochat ili novootvorenom VHF baru. Puno novih i mladih ljudi angažiralo se oko raznih projekata da nam bude još bolje. Korčula definitivno doživljava mali glazbeni preporod!

Lost In The Renaissance

Duh festivala prenijeli ste na VHF bar koji radi i zimi. Kako biste ga opisali nekome tko ga još nije imao prilike posjetiti i na što je fokusiran sam program?

Da se u prosincu 2021. godine nije dogodio Lost In The Renaissance promo party u beogradskom klubu 20/44, vjerojatno se nikada nebi ni dogodio VHF na Korčuli. Teško ga je opisati nekome tko ga još nije posjetio. U Hrvatskoj sigurno ne postoji neko slično mjesto – niti izgledom niti konceptom događanja. Ako ste na Korčuli, VHF je “place to be”, i duhom i energijom Mediterana!

Upoznajte nas s korčulanskom underground scenom. Što je odlikuje i nalikuje li zvukom nekoj od scena iz drugih hrvatskih gradova?

Rekao bih da je scena na otoku istovremeno jaka i mala, temperamentna i prgava, ali i vrlo posebna! Sada već postoji niz kolektiva i ekipa. Neki novi klinci sviraju i instrumente tako da ima svega pomalo. U suštini, nije nam dosadno. Najbolje provjerite sami!

VHF Bar

Festivalske i dnevne ulaznice još su dostupne u pretprodaji putem sustava Entrio, a cijene se kreću od 20 do 60 eura.

Foto: Lost In The Renaissance / Facebook