Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Rivet (Kess Kill) priprema “nešto sexy” povodom Ekstraktovog rođendana

Uspješni kolektiv Ekstrakt, ovog petka slavi deveti rođendan, a svijećice će otpuhati uz popularno inozemno gostovanje. Tim povodom, Ekstraktovci su se kratko vratili na početak, a Rivet nam je otkrio zašto voli Zagreb i s kakvom glazbom ovog puta stiže u našu metropolu


Zagrebački klub Masters 01. veljače ispunit će slavlje te mnoštvo plesne i šarolike glazbe. Početak nadolazećeg mjeseca za kolektiv Ekstrakt je poseban, a razlog tomu je proslava devetog rođendana koju će, uz stalnu postavu – Mimija, Labuda i Ganika, upotpuniti i poznato švedsko ime – Rivet, iskusnijim partijanerima poznatiji pod bivšim aliasom Grovskopa.

Rivet je izvrstan DJ, kako tehnički tako i selekcijski te ga već nekoliko godina pokušavamo dovesti u Zagreb, ali do sad se nikako nismo uspjeli uskladiti”, otkrili su Ekstraktovci i na trenutak se vratili gotovo desetljeće unatrag, na sam početak njihove glazbeno-organizacijske priče.

Labud na Ekstrakt z Bregov
Foto: Facebook

“Službeni početak Ekstrakta bio je party 05.02.2010. godine u Medici u Attacku na kojem je gostovao Marcel Heese, resident berlinskog Tresora. Sigurno nismo imali devetogodišnje projekcije u budućnost, teško je bilo imati ikakve projekcije, s obzirom na to da je taj period zagrebačkog clubbinga bio prilično čudan”, prepričavaju Ekstraktovci.

“Scena se jako smanjila, kako obujmom tako i frekvencijom održavanja partyja, pa nismo znali što uopće očekivati. Ono što smo imali je čvrsta ideja kako želimo djelovati kao kolektiv, koju glazbu predstavljati, kako vizualno komunicirati i sl. U tom trenu mi smo svi već bili dosta iskusni clubberi, budući da smo prve plesne korake počeli raditi 15 godina ranije, još sredinom 90-ih”, kažu organizatori i DJ-i te objašnjavaju kada su odlučili ideju pretočiti u djelo.

Ekstrakt z Bregov
Foto: Facebook

“Uskoro smo se počeli baviti i organizacijom partyja, prvenstveno Nikola (Ganik) svojom serijom Sequence Train plesnjaka u kultnim zagrebačkim Mikulićima. Kasnije su se pridružili i ostali pa smo svi u Ekstrakt uletjeli s dosta iskustva, kako glazbenog, tako i organizacijskog. Nakon devet godina brojimo oko 60 Ekstrakt partija, od toga gotovo 40 sa stranim gostovanjima, što vjerojatno nadmašuje i zanesenije snove koje smo mogli u početku imati”, zadovoljno su zaključili te istaknuli što se najviše promijenilo od početka do danas.

“Najviše su narasle sijede naravno”, našalili su se Ekstraktovci te nastavili: “Najbitnija promjena po nama je sve veće prihvaćanje rubnijih oblika plesne glazbe kod publike pa DJ danas ima puno širi manevarski prostor djelovanja, a samim time su i noćne plesne avanture postale šarenije i zanimljivije.”

Mimi na Ekstrakt z Bregov 2018.
Foto: Facebook

Također, osebujni momci objasnili su zašto je baš proslava devetog rođendana idealna prilika za Rivetovo gostovanje.

“Ovo je idealna prilika, budući da je on bio glavni gost na partyju koji je na neki način preteča Ekstrakta. Radi se o partyju iz 2004. godine u zloglasnom podrumu dvorca Mikulići na kojem je Rivet nastupio pod ondašnjim aliasom Grovskopa. Taj party je ujedno bio i prvi javni DJ nastup većine članova Ekstrakta, a također i posljednji party na Mikulićima, tako da je za nas doslovno bio kraj jednog, a početak nekog novog razdoblja”, prisjećaju se organizatori. Za razliku od njih, Rivet ovaj veliki događaj nažalost više nema u pamćenju.

Rivet u Mikulićima 2004. godine
Foto: privatni album

“Zapravo se ne sjećam puno toga što se dogodilo prije nesreće motociklom koja mi se dogodila 2010. godine, mnogo uspomena je izbljedjelo”, ispričao je Mika Hallbäck, DJ skriven pod imenom Rivet i osnivač etikete Kess Kill.

Nakon teške sudbine koja ga je zatekla, uspio je pronaći pozitivan ishod s kojim sada stiže u pult kluba na zagrebačkim Ravnicama.

“Definitivno sam proširio perspektivu u svakom pogledu. Nekada sam bio prilično konzervativan i strog po pitanju glazbe koju sam svirao. Sada sviram što god želim i u čemu uživam, ali i stvaram u trenutku. 2004. godine bio sam sav u mračnom technu koji se kretao oko 140 BPM-a, a danas sviram sve i svašta te volim miješati razdoblja i stilove u nešto novo i kohezivno. Čuo sam da je klub malen i intiman, što inače i osobno preferiram. Nemam pojam o vibri glazbe koja bi me mogla dočekati pa ću na licu mjesta odlučiti kako i što ću svirati. Vjerojatno nešto sexy”, otkrio je Ekstraktov gost.

Kada je riječ o Zagrebu kao gradu, on je Rivetu dobro poznat, a za njega veže mnogo lijepih uspomena. “Bio sam više puta u Zagrebu, jer sam dolazio u posjet svom prijatelju Luki Baumannu. Ugodno je tu! Izrazito mi se sviđa taj pomalo ruralan osjećaj koji ima. Također, jedno vrijeme sam se “navukao” na Čokolino, ali sam se ubrzo previše udebljao pa sam ga prestao jesti. Ma nemoj”, ispričao je Rivet kroz smijeh.

Naposljetku, Šveđanin je otkrio što sprema ove godine te čime se bavi kada ne nastupa kao DJ: “Radim na pet releasova za Kess Kill ove godine, a jedan od njih je, nadam se, i samom sebi. Također, pripremam se za idući label night u Berhainu, koja uvijek bude zabavna, ali istovremeno mi priušti i slom živaca. Uz to, svaki dan nešto raduckam, prodajem ploče u svom dućanu i s vremena na vrijeme produciram/radim s glazbom.”