Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Simo Cell (TEMƎT): “Držim se visokih standarda i imam vrlo jasnu viziju onoga što želim postići na glazbenom polju”

Nakon nedavnog gostovanja u splitskoj Kocki, francuski glazbenik Simo Cell vraća se u Hrvatsku povodom još jednog izdanja Dekmantel Selectorsa. Simpatični producent prepričao nam je doživljaje s Jadrana, otkrio više o filozofiji etikete TEMƎT te se prisjetio svojih prvih glazbenih koraka


Od 24. do 28. kolovoza na Garden Resortu u Tisnom održava se sedmo izdanje nizozemskog festivala Dekmantel Selectors. Uz druga cijenjena imena, na njemu će i ove godine nastupiti francuski DJ Simo Cell.

Riječ je o talentiranom mladiću iz Nantesa kojeg je splitski kolektiv PULP ugostio u Kocki proteklog travnja.

@____deviant____

“Htjeli smo zatvoriti sezonu s izvođačem koji barata drugačijom glazbom od one na koju je publika navikla. Simo Cell bio je idealan izbor, definitivno možemo reći da je nadmašio naša očekivanja. Također, od svih naših gostiju, on se najbolje stopio sa samom pričom kolektiva”, ispričali su nam Foxy, El Commando i Anako.

Osnivač labela TEMƎT mnogima se uvukao pod kožu svojim razigranim, eklektičnim i eksperimentalnim pristupom glazbi – bilo da je riječ o produkciji ili DJ-ingu. Nekada poznat kao Purism, karizmatični glazbenik karijeru je gradio u Parizu, no tijekom pandemije bio je primoran nakratko se vratiti životu u rodnom gradu.

Trempo x TEMET
Foto: Aurore Brisset

Iako primarno djeluje na francuskoj sceni, u njegovom radu neporecivo se čuje i ljubav prema britanskom zvuku. Zanimljivo je istaknuti da je upravo Simo Cell prvi producent nebritanskog podrijetla kojemu je pripala čast izdati na proslavljenoj bristolskoj etiketi Livity Sound.

Ovaj pothvat otvorio mu je brojna vrata u glazbenom svijetu. Dosad je imao prilike surađivati s članovima kolektiva BFDM te umjetnicima kao što su Peter van Hoesen, Skee Mask, Hodge, Bambounou, Low Jack i Pilotwings. Usto, rado se angažira i oko mladih francuskih glazbenika u kojima vidi potencijal.

Ovih dana marljivi producent posebno je ponosan na samoga sebe. Naime, 14. rujna na TEMƎT-u izlazi njegov prvi solo album Cuspide Des Sir​è​nes. Na njemu je radio posljednje tri godine, a prvi singl ‘behind the waterfall’ već je dostupan na svim platformama. Ovaj LP ima i zanimljiv dodatak u limitiranim količinama – Game Boy video igru s ekskluzivnim 8-bitnim verzijama albuma.

Dok drugi s nestrpljenjem iščekuju čuti što je “skuhao”, Simo Cell priprema se za nastup na Dekmantel Selectorsima. Ususret ovom događanju, popričali smo s francuskim DJ-em i doznali kako se proveo u Splitu, s kojom je misijom pokrenuo vlastitu etiketu i u kakvom je glazbenom okruženju odrastao.

U travnju si nastupao u splitskoj Kocki. Kako si se proveo na partyju i jesi li poslušao domaćine?

Bio je to fantastičan party s vrlo predanom publikom. Ostao sam do kraja i uživao s ostalima na podiju. Bilo je zaista posebno. Došao sam ranije da poslušam sve izvođače. Svidjelo mi se kako su Anako i Foxy podigli atmosferu. Warmup setovi su vrlo važni jer određuju mood čitave večeri. Njih dvoje su mi ostavili puno prostora za igru. U današnje vrijeme rijetkost je čuti pravi warmup set, jer većina DJ-a pušta trake od 140 BPM-ova već u 23 sata. Također, svidio mi se i El Commandov vibe na samom kraju.

Simo Cell
Foto: Gregg Bréhin

Je li ti ovo bio prvi posjet Splitu? Sviđa li ti se grad?

Da, prvi sam put posjetio Split i to u najboljem društvu. Kolektiv PULP proveo me kroz grad, a obišli smo i staru jezgru. Također, otkrio sam picigin – moram nabaviti vlastitu lopticu. 😀

Čuli smo da si tada posjetio i Poljud te pogledao utakmicu između Hajduka i Istre. Kako je bilo?

Hektična igra s dva crvena kartona! Moram priznati da je bilo malo “neuredno”, haha. Ekipa je bila luda bez obzira na sve, to mi se svidjelo. Stadion je prekrasan, smješten je na savršenoj lokaciji između planina i mora. Pričao sam s PULP-ovcima o nogometu tijekom vožnje od zračne luke do grada pa su Luka i Ana predložili da pogledamo utakmicu. Nisam mogao odoljeti. Nadam se da će Hajduk ponovno osvojiti naslov!

Anako, El Commando i Simo Cell na Poljudu

Vlasnik si etikete TEMƎT koja je ugledala svjetlo dana u vrijeme pandemije. Što te potaknulo da pokreneš label i koja je njegova filozofija?

Uglavnom izdajem glazbu novih francuskih talenata jer želim razviti etiketu oko lokalnih izvođača. S umjetničkog stajališta, iskustvo s labelom doista mi je omogućilo da njegujem profinjenu estetsku viziju koja je za mene prije bila neistražen teritorij. Nalazim neizmjernu radost u ovoj novootkrivenoj strasti. Na početku sam uložio dovoljno vremena u usavršavanje svakog zamršenog detalja, poput ugrađivanja skrivenih poveznica i vizualnih zagonetki unutar naših naslovnica albuma, kako bismo publici ponudili dodatan sadržaj.

Za mene je ljudska povezanost kamen temeljac filozofije TEMƎT-a. Prije nego što se uopće upustite u izdavanje glazbe, ključno je uspostaviti smislen odnos sa svakim umjetnikom. S njima provodim mnogo vremena – uživo i virtualno, surađujući u procesu stvaranja i njegujući dugoročnu vezu. Držim se visokih standarda i imam vrlo jasnu viziju onoga što želim na glazbenom polju. Katkad to uključuje nekoliko izmjena kako bi došlo do kohezivnog i harmoničnog rezultata. Vodim etiketu sa svojim menadžerom Souleimanom, a ovo iskustvo samo je ojačalo naš odnos. To je još jedan ispunjavajući aspekt koji ovaj projekt čini tako vrijednim. Biti u mogućnosti izdavati ploče donosi mi neizmjerno zadovoljstvo.

Koji još žanrovi utječu na tvoje stvaralaštvo?

Slušam dosta francuskog i američkog trapa, r’n’b-a ali i popa. Da budem iskren, uvelike sam inspiriran američkom mainstream produkcijom. The Weekendov album Dawn FM vjerojatno je album koji sam najviše slušao prošle godine.

Kakvoj si glazbi bio izložen kao klinac? Jesu li tvoji roditelji ljubitelji određenog glazbenog žanra?

Tata mi je Argentinac pa imam i latino podlogu koja me ritmički jako inspirira. Roditelji su mi gitaristi, odrastao sam slušajući ih. Imaju širok repertoar – od baroka preko renesansne glazbe do suvremenijih stvari. Našlo se tu i milonga te tanga iz Argentine.

Simo Cell

Preporuči nam nekoliko nerazvikanih francuskih glazbenika koje vrijedi poslušati.

Čekirajte glazbu s moje etikete – sve su to novi, talentirani francuski umjetnici.

Foto: press, privatni album, Facebook, Instagram (Adrien Ozouf)