Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Uskoro počinje prvo izdanje Hybrid Festivala! Organizatori otkrivaju sve što trebaš znati ako ga planiraš posjetiti

Nakon niza uspješnih projekata, kolektiv Hybrid priprema se za jedan od najvećih do sada – Hybrid Festival. Organizatori su nam otkrili kako je došlo do ovog pothvata, što te sve očekuje na četiri floora zagrebačke Medike te kako se nose s izazovima u realizaciji ovakvog događanja


Winpa, Pao i Haktal troje je ambicioznih glazbenika koji već godinama djeluju u sklopu psytrance kolektiva Hyrbid, a od 29. do 31. ožujka pripremaju pravu poslasticu za sve ljubitelje elektroničke glazbe. Hybrid Festival održat će se u prostorima Autonomnog kulturnog centra Medika u Zagrebu i donosi ponešto za svakoga.

Riječ je o manifestaciji koja objedinjuje različite koncepte edukativnog, prezentacijskog i glazbenog programa proizašle iz svih elemenata psytrance kulture.

Hybrid Festival

U sklopu festivala polaznici će se moći priključiti raznim radionicama i štošta naučiti – od dizajniranja stagea preko izrade dekoracija pa sve do pokretanja i vođenja vlastitog labela. Također, zainteresirani će imati priliku pogledati cirkuski performans kolektiva NOCirkus ili se pridružiti Synth Jamu.

Ulaz na edukativni program je besplatan, ali uz prethodnu prijavu putem linka koji možeš pronaći u opisu događaja na Facebooku.

Ovim događajem organizatori žele objediniti bitne čimbenike elektroničke glazbene scene u Hrvatskoj i šire na jednom mjestu, dati mogućnost razvoja i edukacije njezinim mlađim pripadnicima, povezati novu i stariju generaciju te istražiti sve vrste izričaja i produkcije koji je sačinjavaju.

Hybrid + vizuali: Monika Milas

Festival završava velikim partyjem koji će se održati 31. ožujka na čak četiri floora, a na njemu će nastupiti više od 25 inozemnih i hrvatskih izvođača.

Na psy flooru u Attacku moći ćeš poslušati izraelskog umjetnika Kasadelica (live), slovenskog DJ-a Blaaznyja, Haktala, Pao i Shumsku Deklu.

Surogat je rezerviran za b2b nastupe Korneta i Fabiana, Labuda i Kommode, Jogurta i sliPa te debitantsku izvedbu novopečene DJ-ice Magne Mater.

Dub Floor bit će pod pokroviteljstvom Heavy Duty Soundsystema, a svojom selekcijom prodrmat će ga Jahstice, Belly Full, Shema i Hvala Sven.

Chaos Tribes zadužen je za vizualni doživljaj Tekno Floora smještenog u Micru, za čijim će te pultom dočekati Tekthrower (live), Zmayo, Giovanni Grozota, Pusmus i Ankora.

Lineup Hybrid festivala

Ususret Hybrid Festivalu, organizatori su nam otkrili više detalja o samom projektu, ispričali kako se nose s izazovima na koje nailaze prilikom realizacije i na čemu će raditi do kraja 2023. godine.

Nakon podebljeg niza uspješnih partyja, odlučili ste pokrenuti Hybrid festival. Što vas je potaknulo na ovaj projekt?

S obzirom na to da smo crew koji je aktivan na sceni duži niz godina, odlučili smo otići korak naprijed te putem radionica i predavanja pretočiti dio našeg znanja i iskustva sa scenom i organiziranjem događaja. Baš kao i svaki naš protekli projekt, ovaj je zamišljen ni više ni manje nego u cilju promicanja scene koju živimo. Naravno, sve uz glazbu koju volimo, zabavu i okupljanje dragih nam ljudi na jednom mjestu.

Hybrid party @ AKC Attack

Po kojem ste principu birali izvođače za prvo izdanje festivala s obzirom na to da će neki od njih po prvi put javno zasvirati baš na ovom događaju?

Izdvojili bismo gostovanje iz Izraela na psyflooru. Kasadelica je izraelski producent i jedan od pionira psytrance scene. Projekt postoji od 2010. godine i u tom je razdoblju uspio razviti vlastiti stil, što je zaista ogromno postignuće. Svoju kvalitetu dokazao je gostujući na vrhunskim festivalima kao što su Hadra, MoDem i Lost Theory.

Za svaki kolektiv može se reći da slijedi neki svoj pravac što se glazbe tiče, a ni mi nismo daleko od toga. Iako imamo svoj prizvuk, pogotovo na eventima s više floorova poput ovoga, pokušavamo zadržati taj Hybrid vibe psihodelije i undergrounda. Lineup za prvi Hybrid festival birao se isto kao i za svaki party. Imena koja drže “svježinu” i novitete u produkciji i svojim setovima te konstantno sudjeluju u stvaranju i guranju scene na bilo koji način.

Isto tako, Hybrid ima svoje krakove u više sfera na sceni. Tako već nekoliko godina uspješno vodimo DJ-radionicu iz koje je proizašla nekolicina kvalitetnih mladih DJ-eva pa smo i ovoga puta “skautali” za zanimljivim ljudima.

Kasadelica

Tko je zadužen za vizualni dio i hoće li se ambijent značajno razlikovati po stagevima?

Za vizualni identitet oko dizajna flyera, plakata, stickera i sličnog zadužena je naša prijateljica i umjetnica Ivana Hrestak-Hresta. Već godinama radi prepoznatljive Hybrid-style flyere koji bez nje ne bi bili ni približno genijalni.

Unutar samih klubova kod odražavanja Hybrid festivala u AKC Medika imamo tri varijante. Za psy floor unutar zidova AKC Attacka pobrinut će se umjetnica Monika Milas. Surađujemo već duže vrijeme, uvijek nas oduševi svojim dizajnom i nepredvidivim konstrukcijama koje smo prepoznali od samog početka.

Da bi atmosfera u Attacku bila na još većoj razini, pobrinut će se ostatak Hybrid crewa sa svojim mappigom, VJ-ingom i ostalim elementima. Surogat ima svoju ekipu za vizualni dio koji jako dobro stoji uz bok technu i sigurno neće razočarati. U Micru nas pak Chaos Tribes “časti” svojim vizualnim doživljajem.

Hybrid party / Vizuali: Monika Milas

Osim glazbenog programa, tu je i onaj edukativnog karaktera. Što će polaznici moći naučiti i kako se mogu prijaviti?

Festival ne bi bio festival bez radionica i predavanja. U dogovoru s bliskim prijateljima i umjetnicima uspjeli smo formirati par radionica, predavanja, synth jam, cirkuske izvedbe i mnogo drugih stvari. 

U srijedu će biti održane dvije radionice. Stage design i mapping workshop održat će Hybrid VJ crew, dok će nam DIY Modular Synth Workshop voditi Bruno Aljinović. Radionice će upotpuniti i predavanje pod nazivom How to run a record label, a držat će ga Zvonimir Majić (Zmayo).

Četvrtak je koncipiran više kao događaj uz glazbu, predavanje i cirkuske izvedbe. Monika Milas pripremila je predavanje Art & Decorations na kojem možete naučiti više o samim dekoracijama na partyju te kako one nastaju. Iza toga, Sven Senečić drži Synth Jam gdje će vrhunski glazbenici i producenti pokazati svoj skill u live jammanju na syntevima. Ekipa iz NOCirkus kolektiva priređuje performans, dok ce Pila, Ratko i Andrea odvrtjeti chillout setove za ovaj session.

Za neke radionice i predavanja morali smo ograničiti broj mjesta pa se nažalost više nije moguće prijaviti. To je samo pokazatelj da je sceni takvo nešto potrebno i da je ekipa željna znanja. Ovo nam definitivno daje push za dalje! Predavanja How to run a record label by Zmayo i Art & Decorations by Monika Milas imaju neograničen broj mjesta pa i dalje možete prisustvovati.

Hybrid Indoor Gathering

Što biste izdvojili kao najveće izazove s kojima ste se susreli u realizaciji ovako velikog događaja?

Mogli bismo ispisati cijelu stranicu izazova i problema koji su nas zadesili. 😀 Cijeli Hybrid crew već godinama aktivno sudjeluje u stvaranju raznih evenata i festivala te širenju scene, tako da je dobro potkovan što se tiče organizacije i malih i velikih partyja.

Niti jedan event nije nezahtjevan, uvijek se stvore neki problemi i nedoumice. Zbog tih smo stvari postali ovo što jesmo te razvili svoj način rješavanja problema i dolaska do konačnog cilja. Razgovor, rasprava i međusobno pomaganje naučilo nas je da je najvažnije raditi kao tim pa samim time i organizirati bilo kakav event.

Winpa

Što još možemo očekivati od Hybrida u nadolazećim mjesecima?

Kao i svake godine, 16. lipnja radimo free outdoor party uz inozemno gostovanje. Kultura free outdoor partyja započela je kao otpor klubovima i festivalima koji su sa skupim ulaznicama ograničavali ljude na partyjima. Besplatni eventi u prirodi popraćeni vrhunskim soundsystemima postali su sinonim za Tekkno partije, ali istomišljenici s bliskih scena (psytrance / dub / punk / techno) također dijele istu filozofiju. Nikada ne mirujemo, tako da se kuje još planova, ali ne smijemo vam otkriti sve odjednom. Za novosti oko evenata i samog Hybrida zapratite naš Instagram i Facebook profil.

Foto: Hybrid, Facebook