Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

VOLTA slavi peti rođendan uz dugoiščekivano ime – LCY! Pričali su nam o svojim počecima i ciljevima te otkrili planove za ostatak godine

Zagrebački kolektiv VOLTA slavi peti rođendan u društvu imena koje već neko vrijeme priželjkuje dovesti – LCY. Ususret rođendanskom partyju Oberan, Kornet, ASU i N/OBE rezimirali su zajedničke godine rada, prisjetili se dragih uspomena te otkrili što pripremaju u nadolazećim mjesecima


U petak 24. ožujka dečki iz kolektiva VOLTA prodrmat će prostor AKC Attacka povodom pete godišnjice postojanja, i to u posebnom društvu. Osim Babilonske, pridružit će im se i jedno od najbitnijih i najzanimljivijih imena eksperimentalne UK bass scene – LCY.

LCY

Podrijetlom iz Bristola, LCY stoje iza poznatog labela SZNS7N, a od samih početaka njihova glazba nailazi na dosljednu podršku velikana kao što su i-D Magazine, The Face, Resident Advisor, FACT, Mixmag, DJ Mag, Electronic Beats i drugi.

Nakon godina marljivog rada, LCY se mogu pohvaliti brojnim postignućima i suradnjama na raznim poljima. Uz kolaboracije s mnogim glazbenicima i njihovim etiketama, poput Sicaria Sounda i Krusta, tu je i jedna modna. Riječ je o suradnji sa sportskim brendom FILA u sklopu kampanje ‘Find Your Freedom’.

Kako bi glazbeni doživljaj bio potpun, VOLTA je udružila snage s Kordoom HiFi Soundsystemom. “Ove moćne kutije savršeno će poslužiti za dizanje bass mutacija, koje su okosnica LCY setova, na idući nivo”, poručili su na Facebooku.

Podsjetimo, iako ih je u početku bilo troje, Kornetu, Oberanu i N/OBEu kasnije se pridružio i ASU. U posljednjih pet godina ovaj kolektiv itekako je pridonio boljitku hrvatske elektroničke glazbene scene. Lee Gamble, object blue i Darwin samo su neki od inozemnih glazbenika koje su doveli u Zagreb, a surađivali su i s umjetnicima iz susjedstva, poput ekipe iz kolektiva SUTRA. Također, valja istaknuti podatak da je VOLTA prva u Hrvatskoj ostvarila suradnju s legendarnom streaming platformom Boiler Room.

Kornet i N/OBE @ Boiler Room, AKC Attack

Uoči proslave petog rođendana, simpatični momci odvojili su malo vremena kako bi se prisjetili lijepih uspomena, rezimirali zajednički rad i otkrili nam više o nadolazećem partyju.

VOLTA slavi peti rođendan. Kako biste rezimirali protekle godine zajedničkog rada – što se najviše promijenilo, a što je ostalo potpuno isto kao i prvog dana?

Uh, teško je rezimirati sve što se izdogađalo, pogotovo s obzirom na pauzu zbog pandemije, ali idemo probati. Kad smo krenuli s ovim događanjima, cilj je bio stvoriti mjesto za eksperimentalnu glazbu na klupskoj sceni. Tada je svatko od nas gorio od želje za drugačijim, intenzivnijim eventima na kojima bismo mogli puštati što god želimo. To je nešto što je definitivno ostalo prisutno sve do danas. Iako smo mi kao promotori i DJ-i puno toga prošli i na neki način promijenili svoje glazbene stilove, i dalje jako volimo koketirati s “divljom” stranom klupske glazbe – mutacijama bassa, techna, grimea, junglea…

Najviše se promijenio promotorski dio. Puno smo iskusniji. Shvatili smo tko nam je publika i u kojim smjerovima trebamo ići s partyjima. Svi koji su bili prošle godine na našem eventu s Lee Gambleom i nakon toga sa Slikbackom znaju točno o čemu pričamo. Oba događaja bila su puno drukčija po pitanju glazbe i artista koji su nastupali, ali su isto tako zadržali srž našeg promotorskog svjetonazora. 

ASU

Petu godišnjicu odlučili ste proslaviti u velikom stilu. Kako to da ste za ovaj važan događaj odabrali baš LCY?

Pratimo LCY već neko vrijeme, otkad su krenuli s produkcijom. Kornetu su 2018. godine poslali svoj EP, nakon čega je njihova glazba postala redovita pojava na skoro svakom našem nastupu. U trenu kada je ASU ušao u kolektiv, ispostavilo se da je i on veliki obožavatelj. Nakon nekoliko setova, naročito onog Fabricovog s Tower Bridgea, postalo je očito da su LCY savršen booking za nas. Prije otprilike godinu dana počeli smo raspravljati o toj ideji i odlučili da je ovaj rođendan idealna prilika za to gostovanje.

Osim glazbenom dijelu, odlučili ste posvetiti veliku pažnju i vizualnoj komponenti. Surađujete s Monikom Milas, i to ne prvi put. Kako je došlo do toga da udružite snage?

Vizualna sastavnica eventa, odnosno partyja, golemi je aspekt za koji smatramo da ne smije biti izostavljen. Monikin rad smo primijetili na nekolicini srodnih klupskih večeri i kroz razgovor shvatili da ona ima prilično jasnu ideju što bi htjela napraviti za nas s obzirom na to da je bila na nekolicini VOLTA večeri. Svidio joj se “eksperimentalni” aspekt glazbe koju promoviramo. Nakon dvije suradnje, ispalo je da si savršeno odgovaramo i nije bilo nimalo upitno tko će biti zadužen za vizuale na ovom bitnom rođendanskom događanju.

Jeste li i sami upleteni u osmišljavanje dizajna ili sve s povjerenjem prepuštate Moniki?

U potpunosti je sve prepušteno njoj. Nekad joj pošaljemo neke smjernice ili vizualne vodiče iz kojih bismo voljeli da povuče inspiraciju, ali ona sama jako dobro zna što radi. Svi koji je poznaju znaju da Monika voli “zabrijati”, a upravo je to razlog iz kojeg se minimalno petljamo u njezin proces. Jednostavno je jako talentirana u osmišljavanju on-the-spot vizuala za specifične lokacije.

Monika Milas x VOLTA

Koja biste tri gostovanja u proteklih pet godina izdvojili kao najdraža?

object blue – naš prvi veliki booking pa tako i najposebniji te najpamtljiviji.

Lee Gamble – iako je klub bio napola prazan, prvi put smo na vlastitom eventu imali priliku čuti DJ-a svjetske klase kako dovodi apsolutno svaku osobu u klubu do ludila.

Slikback – teško je objasniti ljudima koji nisu bili tamo što se točno dogodilo te večeri, ali njegov nemilosrdni noise set pomiješan s ljetnom groznicom, dimom i bijelim strobeom katarzično je iskustvo koje ćemo zauvijek pamtiti.

VOLTA w/ object blue @ Masters Club

Sva četvorica ste u svom glazbenom filmu – koliko ste slični, toliko ste i različiti. Kako je izgledao proces brušenja osobnih stilova i kako ove promjene uklapate u zajedničku priču?

Svačiji stil se razvio intenzivnim kopanjem glazbe i usvajanjem svega što je dolazilo uz to. Na samim počecima N/OBE i Kornet su dosta razmjenjivali trake pa im se stil počeo ujednačavati. To je stvorilo temelje za naš današnji pustolovni pristup elektronici iz čega je proizašla i tradicija njihovog b2b-anja. Kornet je do tog trenutka isprobao i house, dok je N/OBE uvijek bio u eksperimentalnim vodama. Oberan je vrtio svašta – kako jungle i drum and bass, tako i modifikacije techna pa je i bio prisutan na svim scenama.

Trenutno od svih nas on radi najizbalansiranije i najprofesionalnije setove, vjerojatno i zbog količine iskustva koje ima. Kornet je najbrži i najvulgarniji, N/OBE spaja plesnu glazbu sa sound artom, a ASU vrti najsvježije opskurne trake iz internetskih dubina. Koliko god bili udaljeni u individualnim vizijama što DJ-ing treba biti, naši se stilovi besprijekorno slijepe kad god vrtimo sva četvorica istovremeno, stvarajući okosnicu VOLTA zvuka koju će hrvatski clubberi moći iskusiti i na pokojem ljetnom festivalu ove godine. Bitno je da se držimo skupa jer se međusobno uvijek oduševimo i u potpunosti podržavamo.

VOLTA

Što još možemo očekivati od VOLTE do kraja 2023. godine?

Do ljeta su u planu jedan ili dva malo drukčija eventa pa zatim pokoji zajednički festivalski nastup, a na jesen nastavljamo dalje gdje smo stali. Već se kuhaju neka gostovanja za iduću sezonu, ali o tom potom. Idemo prvo preživjeti ovaj petak i sa stilom zajedno proslaviti okruglih pet godina. 🙂

Foto: Marko Lopac / Roko Birimiša / Dora Plantarić / Doris Fatur / Facebook