Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Carnero pokreće program koji se po jednoj stvari razlikuje od svih ostalih, prvi gost je 98dots

Premijerno izdanje klupske večeri ‘Carnero presents’ obilježit će nastup gruzijskog DJ-a 98dotsa


Nakon niza događanja koja je organizirao s kolektivom Metz Attack, Carnero je odlučio pokrenuti vlastiti program u malo drugačijem ruhu. Nova klupska večer posvećena je allnighterima perspektivnih inozemnih DJ-a koji još nisu imali prilike nastupati u Hrvatskoj.

Njegov prvi gost bit će 98dots, gruzijski DJ o kojem se posljednjih godina sve više priča. Party se održava 15. ožujka 2024. u zagrebačkom klubu Masters, a dečkima će ujedno biti prvo druženje uživo.

Carnero presents: 98dots (NY, Tbilisi) All Night Long
Artwork: @vudsi

“Potrudit ću se da ovaj koncept bude održiv u budućnosti. Ako ne all-nighteri, onda setovi od minimalno četiri sata. Mislim da se DJ-i mogu glazbeno izraziti onako kako žele tek u dužim izvedbama. I sam najviše volim tako svirati. Najbolje se zabavim jer u tolikom vremenu imam slobodu otići u kojem god smjeru hoću. To želim i svim našim artistima. Imamo kvalitetu na sceni, bilo bi super da svi dobiju priliku svirati takve slotove vani. Zato sam odlučio pokrenuti ovaj program. Planiram bookirati DJ-e koji su relativno nepoznati širim masama, a smatram ih vrijednima”, ispričao nam je ambiciozni Vodičanin.

Iako mu je tek 25 godina, tbilisijski glazbenik 98dots rezident je poznatog tamošnjeg radija Mutant. Uz Bitzera Mala i Taylora Shockleyja, na rođendanskom izdanju njegove emisije Rapture Investigation nedavno je svirao i sam Carnero.

“98dotsa otkrio sam u jednom intervjuu s Jane Fitz iz 2021. godine. Tada je rekla da ju je u zadnje vrijeme oduševilo dvoje DJ-a, So-Fi i 98dots. Odmah sam poslušao njegov eksperimentalni set i shvatio da je momak zaista ‘ubojica’. Nastavio sam pratiti njegovu rezidenciju na Mutantu i slušati mikseve s Lot Radija. Dosad je bio na programu mnogih respektabilnih festivala i klubova – od Bassianija preko Post Bara i Horst Arts & Musica do b2b all-nightera s Jane Fitz u Pickle Factoryju. Dugo smo pričali preko društvenih mreža, on je došao na ideju all-nightera. To mi se odmah svidjelo. Nema mi goreg osjećaja nego kad imam želju svirati, a kraj slota je tu pa moram stati”, priča nam organizator.

Mladi headliner uzbuđen je oko samostalnog klupskog all-nightera i prvog nastupa u našoj metropoli. S Carnerom dijeli strast prema dugim svirkama, a njeguju i vrlo sličan pristup glazbi.

“Jako sam zahvalan Carneru što me dovodi. Dugo smo to planirali i konačno uspjeli ostvariti. Čuo sam puno dobrih stvari o hrvatskoj elektroničkoj glazbenoj kulturi, od festivala do svega ostalog. Ovo je moj prvi pravi all-nighter, baš se veselim. Cjelovečernje izvedbe su najbolje. Umjetnici mogu pokazati svoju viziju iz različitih uglova te ispričati pravu priču publici od prvog trenutka do posljednje sekunde”, kaže 98dots koji je preklani zamijenio gruzijski dom adresom u Brooklynu.

98dots

“SAD mi je uvijek bio na radaru, želio sam istražiti život tamo. Čak sam davno planirao preseliti, no bilo je teško nakon pandemije. Sada sam tu, otvoren za nove avanture. Noćni život u New Yorku oduvijek me privlačio. Postoji ogromna gruzijska zajednica uključena i u njega i u razna druga područja. Imam još nekoliko nastupa Europi prije povratka kući. Sljedeći party je u beogradskoj Karmakomi, a onda idem na sjever, u Kopenhagen i Helsinki”, otkriva talentirani DJ.

98dotsov pristup miksanju glazbe je raznolik i prilagodljiv, što ga čini idealnim izvođačem i za radio i za klubove. Najrađe istražuje ambijentalne, apstraktne i eksperimentalne stilove, no ne ograničava se ni po pitanju drugih žanrova.

98dots

“Posljednjih godina često me pitaju preferiram li klupske ili eksperimentalne setove. Volim glazbu općenito, žanrovi su samo nazivi koje su ljudi izmislili. Za mene svaka vrsta glazbe ima svoje mjesto. Budući da sviram i skupljam glazbu, volim se igrati sa svim stilovima”, poručuje.

Za kraj, pitali smo 98dotsa da nam pošalje stvar koju bi pustio u trenutku ovog razgovora. Odlučio se za ‘Do as I do’ autora Richarda H. Krika.


Foto: Matej Grgić (cover), Instagram, privatni album