Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Kultni kafić u centru Zagreba organizira audio-vizualni spektakl na tri etaže, a nastupaju Doringo, Šuš, KUDIKAMO?, Porto Morto i ELEVEN

Grof Melin dugogodišnje je zagrebačko okupljalište s bogatom poviješću. Ususret ljetu, vlasnici organiziraju mini festival instrumentalne glazbe upotpunjen vizualnim doživljajem


Nema slađeg nego “presjeći” radni tjedan dobrom zabavom uz zanimljivu glazbu i dobro društvo. Ovoga tjedna to možeš učiniti u čuvenom zagrebačkom kafiću Grof Melin.

Naime, 21. lipnja na tri etaže malog doma kulture sprema se prava audio-vizualna poslastica. Večer preuzimaju instrumentalni sastavi i DJ-i koji hrabro koračaju trendom suvremenog glazbenog stvaralaštva – Doringo, Šuš, Kudikamo?, Porto Morto te ELEVEN.

Melin Festival

“Radi se o neovisnim glazbenicima koji furaju svoj film bez pomoći velikih diskografskih kuća. To su profesionalci koji iza kulisa omogućavaju da se ovakve stvari održavaju redovito i kvalitetno. Osim bendova i DJ-a, tu su i kreatori videa koji će vizualno dočarati glazbu i upotpuniti čitav doživljaj”, kažu organizatori.

Glazba instrumentalnog rock sastava Doringo, nastalog 2016. godine, vodi u avanturu diljem globusa. Stilski je neopterećena, a svakom novom pjesmom stiže i nova boja zvuka.

KUDIKAMO? je improvizacijski electro oriental dub beats dvojac iz Zagreba iza kojeg stoje Roko Margeta i Đuro Dobranić. Njih dvoje uspješno plivaju heavy bass, spacey, dubby, hoppy i Balkan groove improvizacijama. Svoju izvedbu najčešće baziraju na onome što ih je taj dan okrznulo, nijansi koja im je upala u oko, okusu i svakom zvuku koji su primijetili.

Izmjenjuju tako ekstravagantne plesne bravure na synthu, melodici, looperima, bubnjevima, igračkama i mnogim drugim instrumentima koji to zapravo i nisu. Svaki njihov nastup je jedinstven – kako zbog njih samih, tako i zbog ljudi koji dođu, plešu i sudjeluju u istraživačkom procesu. Time publika doprinosi ambijentu i glazbenoj kreaciji u režiji dvojca KUDIKAMO?. 

Kolektiv Šuš nastao je 2018. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a spaja gotovo sve žanrove koji postoje. Kako kažu, glazba je jedina bitna, a u cilju im je da se svi osjećaju ugodno.

Ovi kreativci pozivaju sve glazbene putnike, muzikalne samce i bendovske izbjeglice da se uključe u val slobode te izraze sve ono što nikad nisu (ili jesu). I ove srijede očekuje te ugodan ambijentalni performans koji će te zagrijati za ostatak večeri.

Grof Melin

Porto Morto DJ set predstavlja specifičan uvid u kreativnu perspektivu benda Porto Morto kroz koju te vode sami članovi benda i autori pjesama.

Ovom prilikom, poigrat će se s dosadašnjim glazbenim materijalom, prikazujući muzičke dionice kao elastično tkivo. Porto Morto DJ set zamišljen je kao pećnica ideja koja vodi do novih okusa koristeći se postojećim glazbenim sastojcima.

ELEVEN je glazbenik čiju produkciju karakterizira zvuk IDM-a, electra i drugih žanrova elektroničke glazbe. Čvrsti, plesni grooveovi i bass dionice isprepliću se s emotivnim filmskim temama i poletnim sekvencama analognih sintesajzera. Glazbu izvodi uživo uz pomoć sintesajzera, sekvencera, samplera i ritam mašina.

Njegovo prvo studijsko ugledat će svjetlo dana kasnije ove godine. ELEVEN je već ostavio duboki trag na domaćoj glazbenoj sceni kao autor i aktivan član bendova ABOP, Chui i Kries, nekadašnji bubnjar bendova Pridjevi, Lollobrigida, Pips, Chips & Videoclips i Mayales te prateći bubnjar Natali Dizdar i Dine Dvornika.

Upad na Melin Festival iznosi 10 eura, a program počinje u 21 sat. Sve aktualne informacije i novosti možeš pratiti na službenom Facebook događaju.

Foto: Facebook