Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Ljetna party sezona je upitna, a ovo su četiri hitne mjere za opstanak hrvatske industrije evenata

Odbor za evente udruge Glas poduzetnika uputio je ministarstvima kulture, turizma i gospodarstva četiri hitna prijedloga za očuvanje event industrije koja godišnje blagajnu puni s preko 4,5 milijarde kuna


Pandemija koronavirusa iznenada nas je zatekla i postavila milijun upitnika iznad naših glava. Posebno su zabrinuti organizatori elektroničkih festivala koje zdušno pohodimo po našoj obali iz ljeta u ljeto.

Trebala je ovo biti bogata sezona, a osim već dobro poznatih tišnjanskih festivala Dekmantel Selectorsa, Love Internationala i Defecteda, ove godine popis bi sačinjavali i Dimensions i Outlook festivali. Svi oni opstaju na pretežito stranim posjetiteljima, zbog čega je njihova neizvjesnost velika.

Naravno, tu su i mladi festivali domaće produkcije – Velvet, FreeMental, Lost In The Renaissance, ali i mnogi drugi glazbeni eventi čija je budućnost sada upitna. Neki od njih već su odgođeni za 2021. godinu, poput MoDema i Velveta, dok ostali čekaju više informacija i daljni razvoj situacije.

U nastavku pročitajte četiri prijedloga upućena ministrici Obuljen Koržinek te ministrima Horvatu i Cappelliju:

Hitno donošenje plana popuštanja mjera zabrane javnih okupljanja

Posebno za događaje do 100, 500 te 1000 ili više posjetitelja. Udruga smatra da manja događanja, do 100 ljudi, mogu čim prije krenuti s radom, s obzirom da nisu rizičnija od primjerice većih dućana, religijskih okupljanja i slično. Uz to, nužno je definirati očekivane mjere zaštite na javnim okupljanjima kako bi se sudionici event industrije mogli početi adekvatno pripremati. Također, traži se hitna objava datuma prije kojeg događanja preko 1.000 ljudi sigurno neće biti dopuštena, kako bi organizatori imali pravnu osnovu za odgodu ili otkazivanje događanja te minimizaciju troškova.

Produljenje HZZ mjera

Za tvrtke event industrije najpogođenije korona krizom na dodatna 3+3 mjeseca odnosno ukupno 3+3+3+3. Za produljene mjere mogu se kvalificirati tvrtke koje u referentnom tromjesečnom periodu i dalje imaju pad prometa od preko 70% u odnosu na isto tromjesečno razdoblje prošle godine.

Proširenje sustava vaučera na ulaznice za događanja

Izmjene koje su već integrirane u čl. 38a Zakona o pružanju usluga u turizmu, a odnose se na mogućnost izdavanja vaučera, odnosno odgode povrata novca za paket aranžmane, obuhvate i ulaznice za događanja (koncerti, festivali, konferencije), obzirom da su organizatori događanja na isti način ugroženi te se suštinski radi o istom problemu nelikvidnosti. Predlaže se da se izdani vaučer može iskoristiti u roku od 365 dana od datuma odgođenog događaja za isti ili drugi događaj tog organizatora, a ukoliko kupcu to ne odgovara može ostvariti povrat novca u roku od 30 dana po isteku 365 dana od datuma odgođenog događaja.

Relaksacija uvjeta HAMAG-ovih COVID-19 zajmova za manje tvrtke

Produljenje perioda korištenja kredita sa 6 na 12 mjeseci, povećanje fonda HBOR-ovih COVID-19 kredita i relaksacija uvjeta na način da uključuje sve ugrožene djelatnosti.


Event industrija jedna je od ključnih grana hrvatskog gospodarstva i turizma, stoga se možemo samo nadati da će nadležna ministarstva pristati na zahtjeve Glasa poduzetnika, shvatiti važnost očuvanja festivalske sezone, ali i budućeg velikog potencijala koje nosi.