Doo uoči TIPSY Ballrooma 2019: “Nema boljeg druženja nego kad se okupi ekipa iz regije, gdje god to bilo”

Riječani su ove subote došli na svoje, a sve zahvaljujući još jednom TIPSY Ballroomu u organizaciji dvojca koji stoji iza istoimenog klupskog programa. Ove godine ples pod maskama vodit će probrana domaća DJ imena uz pojačanje DJ-a iz susjednog Beograda


Iako na spomen Rijeke i karnevala svima na prvo na pamet pada tradicionalna riječka povorka, tu su i oni koji ih vežu uz novi klupski koncept maskenbalskog formata koji već drugu godinu za redom pruža Kvarnerska obala – TIPSY Ballroom.

TIPSY je klupski program pokrenut 2016. godine, nastao u želji da se probudi uspavana riječka scena. “Pustoš na riječkoj sceni. Svi smo bili zapeli u „ništa se ne događa i nema ničeg u gradu“. Kako ne možemo mirovati, odlučili smo nešto pokrenuti”, prisjećaju se organizatori, Dino Merkel, poznatiji kao di.merkl i Andrea Laurić.

“Ime je došlo samo od sebe, popričali smo o konceptu i ugostili Franića koji je priredio jedno od najljepših otvorenja. Dvije godine nakon vjerujem da je neki pomak ostvaren, no puno je još dokazivanja pred nama”, dodala je.

Projekt TIPSY prvenstveno je usmjeren na elektroničku glazbu, no organizatorima je stalo do toga da i vizualni dio bude na jednakoj razini. Tako su u projekt uključeni razni vizualni umjetnici, fotografi i grafičari. Da im je stalo do estetike također govori i to da se Ballroom održava u raskošnoj riječkoj Fillodramatici iz 1890. godine, s čim je ovakva vrsta događaja uz manje prepreke postavljena visoko na ljestvici.

“Prve godine je bilo teško, ove je išlo dosta lakše jer smo zadobili povjerenje. Organizacijski, logistički i zakonski, ovakvi projekti moraju biti maksimalno utegnuti. Temeljem dobro odrađenog prvog, ove godine su nam odobrili i duže vrijeme trajanja. No, kako ništa ne ide glatko, baš sam jučer pisala službeno očitovanje na ljutiti prigovor jedne susjede koji je otišao na mailove gradonačelnika, pročelnika i slično”, ističu organizatori.

Drugo izdanje TIPSY Ballrooma održat će se 23. veljače 2019. godine, a može se pohvaliti bogatim regionalnim i domaćim glazbenim programom. Što se tiče odabira DJ-eva, odluka je uvijek zajednička, govori Andrea. “Biramo po glazbenom izričaju srodnom onom našem i nekom feelingu kojeg želimo na ediciji. Nismo uvijek usko vezani uz specifični žanrovski stil. Puno je tu priča koje je vrijedno poslušati.”

Ovogodišnju TIPSY priču će vam pričati:

bling bling line up ✨

Objavljuje TIPSY u Nedjelja, 10. veljače 2019.
GIF: Facebook

U sklopu nadolazećeg događaja, par riječi razmijenili smo s Doo-om, jednim od osnivača istaknutog beogradskog DJ kolektiva Beyond House, koji je ušao u devetu godinu svog postojanja.

Foto: privatni album

Dio si jednog od najistaknutijih beogradskih DJ kolektiva, Beyond House, osnovanog 2011. godine. Možemo vas smatrati iskusnim veteranima regionalne scene. Je li teško raditi s istim entuzijazmom kao i na počecima?

Doo: Nije, iako mi se čini da se usporedno s povećanjem dostupnosti muzike, sveukupno, smanjuje broj onih koji je istinski kopaju , prate i slušaju te se velika većina klabera vezuje za neka naširoko poznata i već viđena imena, tako je uvijek bilo ali mi djeluje da je sad to još izraženije. To zna ponekad biti demotivirajuće ali na kraju krajeva nismo ušli u ovu priču ni da bi postali slavni ni da bi se obogatili već zbog ljubavi i entuzijazma i dok god budemo imali te energije i s kim da je podijelimo a imamo i jedno i drugo nastavit ćemo kao prvog dana.

Ovo ti nije prvi nastup u Hrvatskoj. Slušali smo Beyond House u Mastersu uz domaću podršku Ekstrakta, a nastupao si i na Dimensionsu u Puli. Je li te i riječka publika imala prilike čuti do sada? Pripremaš li nešto posebno za njih?

To u Mastersu je bilo baš dobro. Nažalost, nisam imao priliku nastupati u Rijeci do sada, tako da se jako radujem i nestrpljivo iščekujem subotu. Nadam se da Riječani partijaju kao Zagrepčani.

Od glazbe ne pripremam ništa specijalno, radit ću ono što uvijek radim, puštati numere koje me najviše pokreću i s njima pokušati napraviti neku priču kroz set. Naravno, sve u skladu s prostorom i slotom koji radim. Jedine smjernice koje sam dobio od organizatora su da ne budem previše mračan jer ipak je karneval, a sad ćemo vidjeti, to je subjektivni osjećaj.

Osim Ekstrakta, s kojim si još hrvatskim dj-evima dijelio pult ili bi to htio?

S dosta njih – Jan Kinčl i Matija DuićCycle, su me bookirali na moj zagrebački debi u Mastersu prije par godina. Pored njih i Ekstrakta imam dobru suradnju s Vakum ekipom iz Pule, prije svega s Borutom Cvajnerom koji mi je i jako dobar prijatelj i s kojim sam najčešće puštao od hrvatskih DJ-eva, a često me mora i trpjeti par dana kod kuće tijekom Dimensions Festivala. Mislav i PytzekBurek/Barba crew su nam dobri prijatelji, rado viđeni gosti u Beogradu na 20/44, dok sam u Drugstoru dijelio pult s Iggyjem Dopeom iz BSMNT-a, Bastom iz Fonetike i Strahinjom Arbutinom.
Ljetos je bila na pomolu suradnja s Fabianom Matešom iz Metz Attacka, ali smo to ipak pomjerili za sljedeće ljeto. Samo je pitanje vremena kada ću do Splita u Adriatic Social Club, Gogi je brat i s njima imamo super odnos, baš dobar vibe. 
Što se tiče naših domaćina iz TIPSY-ja, Andreu i Dina sam upoznao početkom ove godine u klubu 20/44 gdje smo zajedno radili na Bipolar partyju koji vodi Banda Panda iz Beograda. Lijepo smo se družili, uživali u glazbi i poziv je odmah uslijedio, na čemu sam zahvalan.

Cijela ova priča nas je potaknula na razmišljanje kako je lijepo što ovakvi programi osim obogaćivanja hrvatske elektroničke scene doprinose i povezanosti regionalnih izvođača, s čim se složio i Doo:

“Naravno da da. Nema boljeg druženja nego kad se okupi ekipa iz regije, gdje god to bilo, a isto vrijedi i za publiku na ovim prostorima koja se zna zabavljati i pored svega kroz što smo prošli, a i dalje prolazimo, kao i gotovo konstantne oskudice novca.
Osobno sam prezadovoljan suradnjom, ali uvijek može bolje, tako da ćemo u nadolazećim godinama s nekim od gore spomenutih raditi na tome da dignemo ljestvicu na više i probamo organizirati neki mini festival regionalnih DJ-eva. Ako ne to, onda bar party night s mijenjanjem grada domaćina na godišnjoj ili pak mjesečnoj bazi, vidjet ćemo.”

Doo-ov chart: https://www.juno.co.uk/charts/dj/729291-Doo/4471979-Chart/

Cover foto: Stephany Stefan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *