Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

CHART: Dujo, Carnero, Paško Gaćina i N/OBE preporučuju odlične stvari za kišne dane

S dolaskom blagdana, svi smo se potajno ponadali snijegu, no vrijeme nas je odlučilo vući za nos ispunivši vikend kišom. Za sve vas s otkazanim planovima koji ste ostali pod dekicom ili vas koji ste iscrpili glazbu za slušanje u javnom prijevozu, domaći dečki izdvojili su nekoliko stvari idealnih za kišne dane


DUJO

Foto: Mrtva Egzotika

Dujo je, uz nekoliko istomišljenika i prijatelja, mozak koji stoji iza River Festivala, događaja koji je do 2019. godine služio kao platforma za promoviranje domaće elektroničke scene na obalama rijeke Mrežnice. Osim Rivera, već treću godinu zaredom organizira program Depandanse, a iduća večer očekuje nas na Silvestrovo u zagrebačkom klubu SoundFactory.

Svoj glazbeni izričaj tijekom godina nadopunjuje, stoga se u njegovoj kolekciji mogu pronaći raznoliki žanrovi – od housea, tech housea, deep housea pa sve do tvrdih zvukova techna i dub techna jer, kako kaže, svaka traka je alat koji će nekoga rasplesati.

Cosmo Vitelli feat. Tanja Vežić – Tisja

Video: YouTube

Vox Low – Galactic Pot Healer

Video: YouTube

Zaphyd – Milo

Video: YouTube

Plastique de Reve – Chinese Toy

Video: YouTube

Kendal – Giallo Inferno

Video: YouTube

SoundCloud: https://soundcloud.com/dujo-joki


CARNERO

Foto: Facebook

Carnero je jedan od trojice članova vodičkog kolektiva Metz Attack, koji uz njega čine Fabian Mateša i Tonko. Iako se miksete uhvatio tek 2016., njegove vještine ne odaju taj relativno kratak DJ staž. Motiv njegovih elektronskih glazbenih priča mnogi opisuju kao onaj koji će svakog partijanera isfilmati i odnijeti miljama daleko.

“Ima tu svega; electra, experimentala, downtempo new wave-a… volin sporiji i masniji zvuk iako volin poslušati sve”, kaže Carnero koji je s nama za podijelio svojih pet trenutnih favorita za kišne dane.

Digitalis – Ambisquidge

Video: YouTube

Shakti – Demonic Forces

Video: YouTube

Earth Nation – In Your Mind

Video: YouTube

Koxbox – Go Fly A Kite

Video: YouTube

Morphosis – Impulse

Video: YouTube

SoundCloud: https://soundcloud.com/carnero-855523814


PAŠKO GAĆINA

Foto: Privatni album

Kad se punker iz benda živopisnog naziva Bosonogo Djetinjstvo pronađe u elektronskoj glazbi, to zvuči divlje i pomalo avanturistički. Paško Gaćina je DJ iz Zadra sa zagrebačkom adresom te je jedan od trojice organizatora klupske večeri ĆELIJA, uz DJ Extinctiona i Mormorsmora, koja se fokusira na tvrđi zvuk.

Svoju DJ karijeru započeo je za vrijeme kreativne pauze od benda, kada je počeo skupljati ritam i synth igračke. Prve nastupe odradio je u zadarskoj Nigdjezemskoj, nakon čega je zasvirao na brojnim partyjima diljem Hrvatske.

Osim što je odabrao tri super stvari za kišne dane, Paško nam je pojasnio svoj odabir.

Schacke – Don’t look for me


“Ne mogu sastavit listu bez jedne ambient trake za kišni dan pa evo prilike da ukažem na ovaj dragulj koji otvara Schackeov “Klub Navsegda” EP. Ovo je super primjer kopenhagenskog zvuka koji je s jedne strane duboko ukorijenjen u posh isolation/janushoved sceni, a s druge je mutirao u fast forward bombu koja je eksplodirala prošle godine.”

Video: YouTube

Emohate – One


“S prvim danjim svijetlom počeo je pljusak stoljeća i sekunda van kluba znači da si mokar/a do kože. Uber ne može u dvorište, tramvaj nema smisla, a u podsvijesti ti je odlazak doma = upala pluća. Pult preuzima DJ u Judas Priest majici i umiksava ovu traku, wyd?”


Video: YouTube

Strawberry Switchblade – Trees and Flowers


Za dane kad ne možeš van kuće, ne nužno zbog kiše.”

Video: YouTube

SoundCloud: https://soundcloud.com/paskogacina


N/OBE

Foto: Facebook

N/OBE je prošlogodišnji pobjednik Nucomers natječaja te je jedan od organizatora klupskog programa/podcast serijala VOLTA koji naglašava suvremeni i eksperimentalni zvuk.

Osim što svira na partyjima, N/OBE na Radio Studentu uz Babilonsku uređuje glazbenu emisiju Ambikronia, koja se emitira svakog ponedjeljka od 22 sata. Emisija se tematski fokusira na suvremene i marginalizirane oblike eksperimentalne, orkestralne, plesne i ambijentalne glazbe, s ciljem izgradnje platforme za zvučne umjetnike i kompozitore u usponu, ali i etablirane glazbenike kroz gostujuće mikseve i premijeru njihovih novih radova.

Lapalux – Tessellate


“Iako ga inače ne volim, Lapaluxove sposobnosti cvjetaju na albumu Ruinism, s više fokusa na mikrokozmičke teksture i nepredvidljivost skeleta pjesama.”

Video: YouTube

Eric Brosius – The Overlook Manse / The House of Widow Moira


Jedan od boljih mood pieceova koje znam. Komad koji je dio izuzetno inovativnog soundtracka za bilo koji medijski kontekst i dan danas ekscentrični spoj dark ambienta i industriala za legendarnu PC videoigru (shout Kristjan Kroupa i njegovi dani slave u istom žanru).”

Video: YouTube

Jessica Curry – Golden Ratio


“Nezaboravan soundtrack Jessice Curry za remake Dear Esther moda u formatu walking simulatora koji je najviše preispitao estetsku svrhu videoigara.”

Video: YouTube

Thom Yorke – Not The News (Mark Pritchard Remix)


“Jedan od četiri naručena popratna remiksa za prekrasnu singlicu Thom Yorkea nakon ovogodišnjeg albuma. Poprilično jednostavan i repetitivan aranžmanski koncept koji – kako nečesto doliči Pritchardu – nekim čudom ni u jednom trenutku ne postane monotona ritmična/melodijska ekskurzija.”

Video: YouTube

ZULI x MSYLMA – Kollu l-Joloud


“Egipatski misticizam, hektika Kaira, duhovnost mitologije i digitalni kolaps. MSYLMA je sasvim unikatan vokalist s releaseovima za Rabitov Halcyon Veil, a Zuli glasnik novog vala underground elektronike te svačiji favorit u avangardnoj klupskoj muzici. Njihov live premijerno je predstavljen ove godine na Unsoundu, tako da sam ih imao priliku vidjeti.”

Video: YouTube

Jonny Greenwood – Ii Ko Da Kara Damattet


Pamtljiv komad s Jonnyjevog skladateljskog zaduženja za filmsku adaptaciju kultnog Murakamijevog romana. Ova kompozicija je prerasla u pjesmu Present Tense na Radioheadovom albumu A Moon Shaped Pool.

Video: YouTube

Burial – Subtemple


Po meni jedna od najsnažnijih traka ovog kolažnog majstora atmosfere – pri izdavanju je cijeli EP izazvao dosta nelagode među njegovim fanbaseom, a ovako nešto ne postoji u ostatku Hyperdubovog kataloga.

Video: YouTube

GESCOM – Key Nell


Arhaično remek-djelo anonimne producentske supergrupe — ono što se kolokvijalno naziva IDM-om po meni najviše živi u GESCOM-u. Uklopljeno u moj miks za Illectricity Nucomers natječaj 2018. godine.”

Video: YouTube

Olivier Messiaen – Fête des belles eaux (II. Oraison)


“Drugi pokret kompozicije skladane za Svjetsku izložbu u Parizu 1937. (gdje i kada smo i mi izlagali; prekrasan članak o temi napisala je Tamara Bjažić Klarin sa Instituta za povijest umjetnosti). Izviru mi sjećanja na srednjoškolske dane jesenskih sumraka u mojoj tihoj provinciji.”

Video: YouTube

N/OBE – After and through a long winter night — K arrives at the castle


Jedan od mojih prvih projekata koji mi se ozbiljnije svidio i ostao veoma drag. Procesuiranje zvuka je kritično, aranžman je nedovršen, a mix/master nepostojeć ovih dana, pak, to smatram snažnom točkom ovog komada. Mogao se čuti u ažuriranom izdanju u mom debitantskom liveu na ovogodišnjem ZEZ festivalu.”

Izvor: SoundCloud

Zomby – Equinox

https://www.youtube.com/watch?v=NdDEzMbZ1Rw

“Hipnotični klasik Zombyjeve eklektične i kontroverzne diskografije.”

Video: YouTube

Flying Lotus – Tiny Tortures


“Nepogrešno isproduciran komad s jako sočnog eksperimentalnog masterworka Until The Quiet Comes inspirativan, siguran sam, bilo kome tko želi raditi muziku. FlyLo u vazda zaigranom, ali zrelijem izdanju.”

Video: YouTube

Tetsu Inoue – Q-Tip


“Renominirani japanski producent na raskršću ambienta i akademske muzike u showcaseu dirljivog digitalnog minimalizma.”

Video: YouTube

Holy SimulianMtazmex


“Gotovo pa revolucionarni mladi talijanski producent proslavljen na debitantskom izdanju za Natural Sciences te ručno izabran u stručni štab najnaprednijih producenata današnjice od strane AFX-a. Visoko na listi čekanja za bratski Mostly Joking kolektiv iz Beograda – po meni najudarniji serijal evenata na Balkanu koji je bukvv predobar da bi se konzistentno održavao (shout Ici).”

Izvor: SoundCloud

Pascal – Hyperthermic


“Iskopano iz dubina arhive Twitter objava Lee Gamblea. Sparite s tekstovima Sadie Plant iz istih godina — iznimni primjer preuranjene simbioze soundsystem kulture i suvremene filozofije. Danas zastarjele, organske tehnike sempliranja i minimalan aranžman za kišni udar Semioblitza.”

Video: YouTube

Second Woman – 300528mj1


“Moj vrlo vjerojatno najdraži producentski duo za Editions Mego. Sofisticirani kvintesencijalni primjer postklupskih/dekonstruiranih smjerova elektronike, ali i impozantnog individualizma u istim okvirima.”

Video: YouTube

SoundCloud: https://soundcloud.com/n-obezg