Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Metz Attack: “Dekmantel Selectors svake godine podigne ljestvicu po pitanju organizacije festivala i servira novo glazbeno otkriće”

Vodiški kolektiv Metz Attack donosi dašak festivalske čarolije u Masters uz posebnog gosta – no servicea


Prije nego li su oformili kolektiv, Carnero, Fabian i Tonko od tinejdžerskih dana obilazili su festivale na The Garden Resortu u Tisnom, ne sluteći da će se i sami ubrzo naći s druge strane pulta. Među brojnim višednevnim događanjima koja su imali prilike posjetiti, 2016. godine pronašli su i svog nesumnjivog favorita.

Riječ je o amsterdamskom festivalu Dekmantel Selectors na kojem će Metz Attack ove godine premijerno nastupiti. Događaj je to koji, kako kažu, religiozno pohode od prvog dana, što se čuje i u njihovom glazbenom izričaju.

Dekmantel Selectors 2023
@dkmntl

Kako je prošlogodišnjim tajnim partyjem s Future Intelom u okolici Vodica pokazao da je itekako sposoban okupiti i zabaviti amsterdamsku publiku, poznati kolektiv dobio je priliku zasvirati na boat partyju uz podršku Spekkija Webua i Mary Lake.

Uvijek dobro raspoloženi Vodičani ovoga puta našli su se i u ulozi promotora intimnog nizozemskog festivala. Naime, 12. svibnja u zagrebačkom Mastersu ugostit će Davida Cornelissena, DJ-a i Dekmantelovog voditelja programa koji se krije iza aliasa no service.

Metz Attack || DEKMANTEL SELECTORS FESTIVAL PROMO
Artwork: @vudsi

Samozatajni Nizozemac bio je i jedan od rezidenta nedavno ugašenog Red Light Radija, a u Tisnom je zasvirao već na prvom izdanju Dekmantel Selectorsa 2016. godine.

Iako se u virtualnom svijetu ne eksponira puno, ono što se može vidjeti i čuti od njega dovoljan je dokaz da neće razočarati ni ovoga petka.

Inače, Dekmantel je kompanija sa sjedištem u Amsterdamu koja se bavi izdavanjem glazbe, promocijom nadarenih umjetnika i organizacijom glazbenih događanja.

Thomas Martojo i Casper Tielrooij osnovali su etiketu još 2009., a četiri godine kasnije pridružio im se i Matthijs Theben Terville. Ambiciozni trojac tada je odlučio proširiti vidike i pokrenuti istoimeni festival u nizozemskoj metropoli. Dekmantel se ubrzo etablirao kao jedan od najkvalitetnijih festivala elektroničke glazbe u Europi.

Dekmantel Selectors 2022

S druge strane, Dekmantel Selectors najmanji je festival od svih u njihovoj organizaciji. Kao takav, pružio im je mogućnost da se ne zamaraju privlačenjem publike s velikim imenima. Njegova je svrha prezentirati zanimljive i inovativne glazbene stilove, koliko god maloj niši oni pripadali.

U iščekivanju partyja koji za njih ima posebno značenje, članovi kolektiva Metz Attack pričali su nam o svom idućem gostu, boat partyju za koji se pripremaju te stvarima koje bi, prema njihovom mišljenju, sam festival učinile još boljim.

no service
@future.intel / Wouter van Driel

No Service je vaš gost, ali i glavni booker za Selectorse. Jeste li ga već imali prilike upoznati i što očekujete da će donijeti u Zagreb?

S obzirom na to da smo do sada komunicirali isključivo putem interneta, veselimo se dobrom starom druženju uživo. Nadamo se da ne znamo što nas čeka. Nadamo se iznenađenjima.

Ovim partyjem najavljujete svoj prvi nastup na Dekmantel Selectorsu. Kako to da ste ponovno odlučili zasvirati uz Mary Lake i Spekkija Webua i na brodu?

Iako nas je privlačila ideja da dovedemo nekog od većih headlinera na brod, zaključili smo da, barem za prvi put, ima najviše smisla dovesti DJ-eve koje već poznajemo i smatramo ih prijateljima kako bi atmosfera bila što intimnija i posebnija. Mary Lake i Spekki Webu bili su očiti izbor.

Spekki Webu b2b Allan @ Metz Attack x FIP Secret Party, Vodice 2022.
@metzattack

Vaš organizacijski prvijenac zapravo je bio boat party u Vodicama još 2017. godine. Kakav je osjećaj vraćati se na brod nakon nekoliko godina?

Nije loše.

Prema vašem mišljenju, što izdvaja Dekmantel Selectors od drugih festivala u Tisnom, ali i ostatku Hrvatske?

Osim što je muzika najbliža našim ukusima, ekipa koja stoji iza Selectorsa svake godine podigne ljestvicu po pitanju organizacije festivala. Cijeli site se preuredi, oboja zanimljivim svjetlima i suludim količinama dim mašina, izmisle se novi stagevi, grade se chillout zone… No više od svega – specifična publika.

Metz Attack Destina Boat party 2017

Tko su vam ovogodišnji favoriti na lineupu?

Teško je izdvojiti favorite s obzirom na to da je festival koncentriran kvalitetom ako nas pitate. Ono što nas veseli više od favorita je činjenica da nam Dekmantel uvijek servira nekakvo glazbeno otkriće.

Da se nađete u cipelama svog idućeg gosta, koga biste vi voljeli dodati na lineup jednog od nadolazećih izdanja Selectorsa?

Od samih imena bitniji je koncept festivala, to jest kako se ta imena nadopunjuju. Nemamo nikakve primjedbe na način na koji Selectors to odrađuje, no vidimo prostora za napredak kod programa za Barbarellu koji je, prema našem mišljenju, neopravdano poguran u drugi plan. Također, postoji kvaliteta i na domaćoj sceni koja ima svoje mjesto na festivalu, na primjer VOLTA i PULP.

Dekmantel Selectors 2022

Prema vašem mišljenju, koja je formula za savršen festival?

Lokacija + lineup + setup + soundsystem.


Ulaznice za Dekmantel Selectors 2023 ove godine možeš kupiti po sniženoj cijeni preko sustava Entrio.

Foto / Video: Facebook, Instagram