Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Sedmo izdanje Velvet Festivala vrvi od atraktivnog programa, a otvorenje će biti posebno i potpuno besplatno za sve

Organizatori punom parom rade na pripremama za sedmo izdanje Velveta – jednog od najuspješnijih i najistaknutijih festivala u regiji. U očaravajućem Puntu na otoku Krku i ovoga ljeta zajamčen je bogat glazbeni program u intimnoj atmosferi netaknute prirode. Osnivač Dino Grgurić pričao nam je o filozofiji festivala i novostima koje te očekuju


Velvet se profilirao se kao hrvatski vacation festival koji kvalitetom i moćnom glazbenom ponudom ne zaostaje za stranim konkurentima. Od 29. lipnja do 2. srpnja mistična plaža Medane u Puntu na otoku Krku zaživjet će po sedmi put zahvaljujući marljivoj ekipi koja “pokušava ne ponavljati ono što provjereno funkcionira”.

Nedavno je objavljen i prvi val izvođača, koji predvodi londonska glazbenica Shy One – čekiraj ga ovdje.

Velvet Festival 2023

Obilje dobre glazbe, idilična atmosfera u pitoresknom ambijentu i raznovrstan popratni sadržaj samo su dio novog nastavka priče na kojem organizatori već mjesecima neumorno rade. Nagrađen Ambasadorom u kategoriji najboljeg festivala domaćeg promotora, Velvet ponovno donosi savršen omjer live i elektroničke glazbe, a tu su i jedinstveni boat partyji kakvi se na Krku ranije nisu nudili.

Za razliku od većine sličnih događanja, ovom festivalu pandemija je zapravo išla na ruku. To potvrđuje i podatak da su ulaznice za boat partyje lani rasprodane u svega 40 minuta. Više o ovogodišnjem programu i samoj filozofiji Velveta pričao nam je jedan od njegovih začetnika – Dino Grgurić.

Velvet Festival

U samo nekoliko godina od mladog vaction festivala izgradili ste regionalno poznatu priču koja se uvijek iznova s veseljem iščekuje. S kojom mišlju i ciljem pristupate svakom novom izdanju?

Volim opisati Velvet kao praznu ploču koja reagira na zanimljivu generaciju u vjerojatno najdinamičnijem vremenu u povijesti. Osim što nam je misija i dalje pozitivna društvena promjena, mislim da rastemo zato što je festival iskren, što na lineupu zaista radimo mjesecima i što svoje posjetitelje doživljavamo kao kritična inteligentna bića, a ne bankomate.

Filozofija festivala je da posjetitelje ne navodimo da kupe kartu kako bi vidjeli određeni koncert ili DJ-a, nego jedni radi drugih, energije koju zajedno stvaramo i na kraju krajeva svih predivnih trenutaka koji proizlaze iz toga. Ova formula očito je donijela uspjeh. Koliko god Velvet postaje kvalitativno “veći”, u srži je zapravo community festival. Par tisuća ljudi osjeća se kao da su na jednogodišnjem team buildingu, što je jedinstveni fenomen u regiji.

Plaža Medane, Punat / Krk

Koliko je pandemija utjecala na prethodna dva izdanja?

Zapravo nimalo. Samo nam je pomogla u određenim situacijama. Kada je pandemija krenula, odlučili smo preskočiti nadolazeće izdanje i odmah objaviti festival za iduću godinu. Nešto kasnije te godine imali smo datumske sreće s mjerama predviđenim za manifestacije pa su nas zaobišle. Izdanje u vrijeme pandemije bilo je i najjače od početka održavanja festivala, a godina odmora je super došla!

Velvet Festival boat party

Očekuju li posjetitelje kakve novosti ovoga ljeta?

Prošla godina je bila jako važan preokret i definirajuća godina za našu budućnost. Od vrhunskog ekipiranja preko organizacije ugostiteljstva i ulaza pa sve do suradnje sa lokalnim privatnim i državnim entitetima. Ovoga ljeta očekuje nas samo nadogradnja kvalitete festivala, primjerice kroz uvođenje cashless sustava i dodatnih brodova za boat partyje. Razmišljamo i o eliminaciji glavne pozornice, raspodjeli u dvije manje te boljem prostornom rasporedu.

Ove godine će i otvaranje festivala, koje pada na 29. lipnja, biti posebno i potpuno besplatno za sve! Super je što ni mi sami, nakon što festival završi, ne znamo što ćemo pripremiti za nadolazeću godinu. Osobno mi je jako zanimljiv takav modus operandi, jer drži stvari donekle i nama samima nepredvidivima. Poštujem i često tražim inspiraciju na stranim festivala, na primjer onima u Tisnom, no nikad ne bih išao na takvo nešto. Jednostavno mi je sve to premonotono – naći nešto što funkcionira i vrtjeti isto cijelo vrijeme. Velvet je ipak tu da pobudi znatiželju, potakne na razmišljanje i na kraju krajeva inspirira.

Velvet Festival

Kako bi ukratko dočarao Velvet Festival onima koji ga planiraju posjetiti prvi put?

Vrhunska glazba na predivnoj plaži Medane, boat partyji, vruća popodneva u hladu borova gdje ne radiš ništa, Negroniji i druženje s ekipom iz čitave regije okupano mediteranskom paletom boja i zvukova.

Foto: Velvet Festival press