Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Ljubljanski festival SONICA po 15. put donosi jedinstveni glazbeno-kulturni program, a lineup upotpunjava i perspektivni hrvatski DJ

Uskoro počinje 15. izdanje festivala SONICA na kojem će, uz mnogobrojna inozemna imena, po prvi put nastupiti i perspektivni hrvatski DJ i producent


Ljubljanski festival elektroničke i eksperimentalne glazbe SONICA ove se godine održava od 19. do 22. travnja, a kao i dosad, donosi zanimljive koncerte, klupske večeri, premijere, razgovore i izložbe.

Posjetitelji će imati prilike uživati u koncertnoj večeri s avangardnom pop vizionarkom Lucrecijom Dalt u Kinu Šiška ili se isplesati u klubu Channel Zero pod glazbenim vodstvom kolumbijske DJ-ice Bitter Babe.

Bitter Babe
Bitter Babe

Također, tu je i večer premijera u Cukrarni s francuskim virtuozom ambijentalne glazbe Ahom Ssanom te hrvatskim producentom N/OBEom. Članu kolektiva VOLTA ovo će biti prvi nastup na festivalu SONICA, a slovenskoj će publici premijerno predstaviti svoj konceptualni projekt ‘Monuments’.

Album crpi inspiraciju iz šest svjetski poznatih jugoslavenskih socijalističkih spomenika Drugog svjetskog rata. Njihovi apstraktni oblici, političke namjere i delikatna semantika poslužili su kao sirovina za igru alatima i kapacitetima suvremene klupske glazbe, stvarajući analogiju između formalnih i simboličkih futurističkih tendencija jugoslavenskog modernizma i stilskih mutacija napredne plesne kulture.

N/OBE

“Na SONICU se trudim ići svake godine. To je festival koji na direktan i nenaporan način predstavlja sound art, klupsku glazbu i likovne umjetnosti kao nerazdvojne dijelove suvremenog audio-vizualnog kontinuuma, a izvedbeni program sparuje s diskurzivnim koji uključuje predavanja i radionice. To ga meni čini najuzbudljivijim glazbenim festivalom u regiji. Na njemu svake godine možemo čuti neke od najnaprednijih eksperimentalnih umjetnika današnjice, a održava se diljem Ljubljane po atraktivnim gradskim lokacijama. Radnu verziju spomenika predstavljam u staroj šećerani koja je pretvorena u veliku galeriju, što je najprikladniji prostor za ovaj tip hibridne koncertno-klupske izvedbe”, ispričao nam je N/OBE.

Zatvaranje festivala obilježit će veliki party u Gala Hali s ugandskim techno kolektivom Nihiloxica te egipatskim DJ-em ABADIROM. U fokusu ovog izdanja su izvođači i izvođačice izvaneuropskih glazbenih tradicija, osobito oni afričkog i latinoameričkog podrijetla.

Nihiloxica

Prema riječima organizatora, ovogodišnji program ima za cilj regionalnoj javnosti pružiti presjek najbolje elektroničke glazbe koja postoji izvan zapadnjačke mašte.

“Zemljopisno i kulturno raznolikiji lineup, većinom usmjeren na glazbenike iz regije te umjetnike iz Južne Amerike i Afrike, čini se kao prvi korak prema svjesnijem i dubljem razumijevanju međusobne povezanosti između suvremene glazbene estetike i svakodnevnog života u globaliziranom post-internetskom svijetu”, poručuje ekipa koja stoji iza ovog projekta.

Cijena festivalske ulaznice iznosi 39 eura, a možeš je kupiti putem službenih stranica festivala.

Foto: press