Mrtva Egzotika

Mrtva Egzotika

Marljivi dvojac iz Poreča predstavlja četiri nove groovy stvari inspirirane detroitskim technom s avangardnim funk prizvucima

Nedugo nakon EP-a ‘1987’, porečki kolektiv DBFB lansirao je četiri nove stvari u suradnji s Orionom i Phillipom Petiteom


Iza imena DBFB kriju se porečki producenti Bosnyak i Observer koji već neko vrijeme ne prestaju raditi punom parom. Krajem ožujka ambiciozni dečki “izbacili” su EP pod nazivom ‘1987’, a 30. lipnja svjetlo dana ugledao je još jedan glazbeni uradak na njihovoj etiketi After Us.

Riječ je o EP-u ‘Stones’ koji crpi inspiraciju iz detroitskog techna te ga kombinira s elementima avangardnog funka. Uz originalne verzije traka ‘Small Stone’ i ‘Stepping Stone’, tu su remiksevi finskog glazbenika Oriona i belgijskog DJ-a Phillipa Petita.

DBFB – Stones

“Iako se na prvu čini jednostavnom, originalna pjesma ‘Small Stone’ zapravo je slojevita te donosi tapiseriju zvučnih tekstura. Rezultat je suptilna, ali bogata zvučna tekstura koja postavlja temelje za jednostavnost bouncy melodije. Repetitivnost melodije premošćuje se spletom detalja u obliku šumova koji se razvijaju u pozadini i obogaćuju cijelu stvar”, kaže DBFB.

“Remix stvari ‘Small Stone’ djelo je finskog DJ-a, producenta i radio voditelja Oriona koji vodi i label Absence of Facts. Vokalni isječci podsjećaju na britanski grime i dodaju dašak živahne razigranosti melodiji, istovremeno naglašavajući ritam. Ovaj remix nadograđuje original na način koji uspješno čuva okosnicu pjesme, dok istovremeno donosi svježu i groovy izvedbu. Odličan remix”, poručuju momci.

Orion
Poslušaj –> DBFB – Small Stone (Orion Remix)

S druge strane, traka ‘Stepping Stone’ kombinira dub i detroitski techno s groovy bas linijom i specifičnim synth elementom u ulozi vokala: “Brzo razvijajuće melodije pretaču zvučne obrasce u nešto novo čim na njih obratimo pažnju. S obzirom na to da ostavlja premalo vremena za prilagodbu, možemo samo uživati u savršeno razvijenim, uvijek novim stadijima ove male eksplozije.”

Ovu stvar remiksirao je belgijski producent Phillip Petite, a Bosnyak i Observer ističu kako je idealna za slušanje tijekom ljetnih mjeseci.

Phillip Petite
Poslušaj –> DBFB – Stepping Stone (Philippe Petit Remix)

“Phillip Petit je belgijski techno DJ i producent koji vodi dvije izdavačke kuće, Knotweed Records i Decision Making Theory. Remiks je netipična kombinacija techna s izraženim organskim prizvukom. Melodije nalik gitari koje gotovo podsjećaju na tango. S jedne strane odiše francuskim vibeom uz zvuk nalik harmonici, a s druge donosi 606 ritmove. Nevjerojatno vješto izvedena, svježa i funky stvar!” zaključuju momci.

Podsjetimo, DBFB nastao je 2022. godine kada su se Bosnyak i Observer upoznali preko zajedničkog prijatelja. Od tada skupa stvaraju glazbu, kombinirajući svoja znanja i potencijale kako bi stvorili futuristički i bezvremenski zvuk. Iste godine objavili su i EP pod nazivom Focus na etiketi After Us Records.

DBFB

Foto: Instagram, press / Tekst: promo